BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Het 18de World Wide Video Festival is gisteren geopend en biedt de komende vier dagen zo'n honderd uur mediakunst uit 23 landen. Opvallend is de grote inbreng uit niet-westerse landen, die tot voor kort nauwelijks meetelden in mediakunst. Zaterdag wordt in Paradiso 'The Wake' vertoond, een acht uur durende film van het Deense kunstenaarsduo Christian Lemmerz en Michael Kvium. Verder vertoningen in de Melkweg, De Balie, Paradiso, Planetarium, Arti et Amicitiae, De Veemvloer, W 139, Montevideo/TBA en de Gate Foundation (www.wwvf.nl).

De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10): een overzicht van de Duitse kunstenaar Ulay, die in de jaren zeventig furore maakte met zijn partner Marina Abramovic. Het is geen statisch retrospectief. Steeds zal een andere gastcurator een keuze uit zijn werk maken. Ulay zelf zal performances uitvoeren. Tot en met 22 oktober.

Art Affairs (Lijnbaansgracht 316): 'Cursives and Radicals', nieuw werk van Ulay, t/m 22 oktober; in de nieuwe ruimtes aan de Wittenburgergracht 313 presenteert Art Affairs werk van Ulay en Abramovic uit de jaren 1976-1988, t/m 16 december.

'Puzzle View' in De Balie toont puzzelcollagefoto's van Orna Wertman. Tot en met 14 oktober.

Galerie Serieuze Zaken, Elandstraat 90, presenteert 'More songs about trips and destinations' van Tom Bogaard. Van 16 september t/m 28 oktober.

Holland South Africa Line is een uitwisseling tussen jonge Nederlandse en Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Tot en met 24 september in Loods 6 aan de KNSM-laan 289.

Galerie Paul Andriesse toont ieuw werk van beeldend kunstenaar/ filmmaker Fiona Tan, t/m 14 oktober.

Ranonkels en doornen woekeren in de nieuwe schilderijen van Marc Mulders bij galerie Rob Jurka, Singel 28, t/m 7 oktober.

Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, presenteert 'Birkenau I', het omstreden, monumentale schilderij uit de serie '5 Schilderijen over geweld' van Ronald Ophuis; in de achterruimte een fotoinstallatie van Han de Vries. Tot en met 4 oktober.

Van Gogh Museum: De wereld van Montmartre is een tentoonstelling over de beroemde Parijse kunstenaarswijk, de bakermat voor belangrijke stromingen als dada, surrealisme, fluxus en performance art. Tot en met 24 september.

Stedelijk Museum: nachttekeningen uit Zelfportret als gebouw, recente werken op papier van Marc Manders in Kabinet Overholland. Tot en met 15 oktober; schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Rijksmuseum: Rembrandt in alle staten toont 200 etsen van Rembrandt (t/m 8 oktober).

Dalfsen

Een 100 kilometer lange kunstroute, opgesplitst in drie delen, is deze nazomer uitgezet door het Vechtdal. Van Dalfsen tot aan het Duitse Nordhorn zijn op onverwachte plaatsen, binnen en buiten, kunstwerken opgesteld. Ontmoetingen, t/m 14 oktober. Informatie: tel. 0523-262000 (www.vechtdalkunst.nl).

Den Haag

Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, exposeert beelden van Niko de Wit en nieuwe werken ('doppo Zimbabwe') van Ron van Kints, t/m 8 oktober.

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, viert haar 40-jarig bestaan met drie tentoonstellingen: '40 jaar Nouvelles Images, Part I, II en III'. In het eerste deel exposeren Armando, René van den Broek, Anne Feddema, Paul Klemann, Lucassen, Ronald Noorman, Jan van der Pol, Jean-Marc Spaans, Elizabeth de Vaal, Auke de Vries en Eduard Wind. Tot en met 11 oktober. Deel II en III volgen in oktober en december.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), t/m 8 oktober.

Diepenheim

Kunstvereniging Diepenheim viert het 10-jarig bestaan met een jubileumtentoonstelling. De afgelopen tien jaar exposeerden een veertigtal leden van de vereniging. Voor het jubileum kozen zij ieder een kunstenaar uit de volgende generatie uit, die t/m 1 oktober in Diepenheim hun werk presenteren.

Groningen

Groninger Museum: de Britse kunstenaar Marc Quinn gebruikt de kunst om zijn lichaam te ontgiften, te ontdoen van de zeven 'hoofdzonden'. 'Emotional detox: The Seven Deadly Sins', t/m 31 oktober.

Stichting Circuit en Stichting Oude Groninger Kerken werken samen in een reeks tentoonstellingen in kerken in de omgeving. In de kerk van Niezijl exposeert Harro Nikkels bronzen dierfiguren, in de kerk van Visvliet barokke beelden van Trudi van den Berg en schilderijen van Anne Feddema, in de kerj van Den Ham grafiek van Antje Veldstra, in de kerk van Niehove ruimtelijk werk van Pyr Bosma en tekeningen en schilderijen van Marianne Polfliet, in de kerk van Gamwerd monumentale schilderijen van David van Kampen en tot slot in de kerk van Feerwerd op reclame gebaseerde schilderijen van Gabriëlle Kroese. Van 15 september t/m 8 oktober. Tel. 050-3143330.

Hilversum

De beeldend kunstenaars Tamar Frank en Hugo Lammerink transformeren Exedra, Langestraat 52, tot een hybride vorm. 'Switch on - switch off' zoekt zowel overdag als 's nachts contact met de voorbijganger. Van 16 september t/m 22 oktober.

Leerdam

Quack Boat Clock is een expositie in het Kunststation met geluidskunst van Toine Horvers, Edwin van der Heide en BMB con. (Justin Bennet, Roelf Toxopeus en Wikke 't Hooft). Opening op 16 september om 16 uur. Op 7 oktober, de slotdag van de tentoonstelling, van 14 tot 19 uur een symposium over geluid: 'De haan van de buren'.

Leeuwarden

Fries Museum: in De Zilveren Eeuw toont het museum Fries 17de-eeuws pronkzilver. Tot en met 7 januari; Auke Sonnega (1910-1963) was een fervent schilder van Indië. Tot en met t/m 26 november.

Tot en met 23 september in Theater Romein in Leeuwarden en Museum Smallingerland in Drachten het MediArt Festival, de opvolger van het Internationaal Kunstvideofestival. Met werk van o.a. Pawel Lozinski, Karl Cheung, Steinberg en Michiel Jozef Koelink.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: deze week ontving Elja-Liisa Ahtila The Vincent van Gogh Bi-annual Award for Contemporary Art, nieuwe prijs van honderdtienduizend gulden voor Europese kunstenaars. Haar videoinstallatie 'Today' wordt samen met het werk van de andere genomineerden (Miroslaw Balka, Oladélé Ajiboyé Bamgboyé, Carsten Höller, Pedro Cabrita Reis en Luc Tuymans) nog t/m 24 september geëxposeerd.

Marijke Janssen heeft zich, sinds ze in 1996 een artikel las waarin uit onderzoek bleek dat voor een vrouw de meest ideale man een hond is, volledig toegelegd op het fabriceren van honden uit papiermaché. Janssen exposeert haar honden in Amarna Galerie, Rechtstraat 82, van 16 september t/m 4 november.

Middelburg

Wat doen kinderen als ze net uit school komen. Dat verbeeldt gastcurator Edwin Carels in de tentoonstelling Terug van school in De Vleeshal en De Kabinetten van de Vleeshal. Hij putte daarvoor uit de collectie van De Vleeshal, Boijmans Van Beuningen en het SMAK in Gent. Werk van o.a Walter van Beirendonck, Wim Delvoye, Günter Förg, Inez van Lamsweerde, Claes Oldenburg en Marijke van Warmerdam. Tot en met 15 oktober.

Nijmegen

Glas in beweging - beweging in glas geeft een beeld van de objecten die glaskunstenaar Frank Biermans de afgelopen tien jaar heeft vervaardigt. Zaterdag en zondag in het kerkje van Persingen in de Ooypolder.

Rotterdam

Tijdens het Witte de Withstraat Festival, van 15 t/m 17 september, fungeert Gil & Moti Homegallery op nr 44 als radiostation. Vanuit de galerie loopt een netwerk van dertig telefoonpijpen die her en der uitmonden op straat en waaruit berichten, gedichten of performances van Miriam Reeders, Fiona Weir en Sigal Weissbein klinken. Pipetales, van 15 t/m 17 september.

Kunsthal: een overzicht van de Rotterdamse kunstenaar/ontwerper/fotograaf Henk Elenga, medeoprichter van het bureau Hard Werken en destijds als creative director betrokken bij de opzet van het blad Blvd (16 september t/m 2 december); Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari).

Het Goethe-Institut, Westersingel 9, exposeert onder de titel 'Was übrig bleibt' werk de Duitse kunstenaars Kiki Fröhling en Sabine Plamper, die beide werken met op straat gevonden dingen. Van 16 september t/m 13 oktober.

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Chris Driessen en Marianne Brouwer initieerden het project Lustwarande/ Pleasure-garden in De Oude Warande, het sterrenbos aan de rand van de stad. Met werk van Louise Bourgeois, Tom Claassen, Jan Fabre, Bertrand Lavier, Luan Nel, Franz West e.a., t/m 15 oktober.

Velp

Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, exposeert schilderijen van Karin Elfrink en Francis Hoogland en beelden van Erma Horstman. Van 15 september t/m 15 oktober.

Venlo

Op 15 september opent het nieuwe Limburgs Museum zijn deuren. Dit door Jeanne Dekkers ontworpen gebouw herbergt een vaste collectie, die alles over de geschiedenis, tradities en trends van Limburg vertelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden