BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Gate Foundation, Keizersgracht 613, toont 'photo-mirrors' van Ken Lum, 15 mei t/m 30 juni.

De ruimte zelf vormt dit keer de uitdaging voor de kunstenaars die werden uitgenodigd door W139 een tentoonstelling in de grote achterzaal te realiseren. Van 13 mei t/m 11 juni exposeert Yves Vanpevenaege, als eerste van de vier.

Arti et Amicitiae, Rokin 112, nodigde ter gelegenheid van het 160-jarig bestaan alle leden uit een werk in te zenden. Alle leden, van 13 mei t/m 4 juni.

Stedelijk Museum: de zesentwintig deelnemers (o.a. beeldend kunstenaar Karel Appel, schrijver György Konrád, filosofe Martha Nussbaum en natuurkundige Steven Weinberg), aan de televisievertelling Van de Schoonheid en de Troost, die Wim Kayser voor de VPRO maakt, is gevraagd hun idee over de thema's schoonheid en troost te materialiseren. Van 13 mei t/m 16 juli is de bonte verzameling tentoongesteld; beelden van Hubert Kiecol, t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf)portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en nog vele anderen. Face to Face, t/m 18 juni.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden eeuw, de Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Apeldoorn

Een dubbeltentoonstelling over de dood: Het Historisch Museum Apeldoorn toont in Leven met de dood aan de hand van prenten, voorwerpen, foto's, documenten en kleding vier eeuwen omgang met de dood in Nederland (van 13 mei t/m 3 september); het van Reekum Museum sluit aan met Tussen hemel en aarde, een thematische tentoonstelling over leven met de doden in Afrika (14 mei t/m 20 augustus).

Bergen

De tentoonstelling Passage in Museum Kranenburgh volgt de Vlaamse migrantenkunstenaars die tijdens de Eerste Wereldoorlog als ballingen in Nederland verbleven en zodoende de ontwikkelingen in de moderne kunst van zeer nabij volgden. Onder hen Leo Gestel, Lodewijk Schelfhout, Jan Sluijters, Charley Toorop en Herman Kruijder. Van 13 mei t/m 22 september.

Den Haag

Op het strand van Scheveningen strijden t/m 12 mei op het tiende International Sandsculpture Festival tien zandkunstenaars om de prijs voor de mooiste zandsculptuur. Zij bouwen elk een historische gebeurtenis uit hun land na.

Haags Historisch Museum: Haagse Japanmanie is een tentoonstelling over de Japanmanie die midden 19de eeuw ontstond in Den Haag, t/m 2 juli.

Gemeentemuseum: zaterdag onthult het museum de eerste van een serie sculpturen van internationale kunstenaars, die het museum in de binnentuin zal zetten. De eerste is een zuil van ruim zeven meter van de Duitse kunstenaar Jürgen Partenheimer. Het kunstwerk is zojuist teruggekeerd uit China waar het korte tijd in de Verboden Stad van Peking heeft gestaan. Van 13 mei t/m 13 september; Jan Hendrik Weissenbruch - Voorbij de Haagse School met meer dan 120 werken, waaronder 60 aquarellen, van deze boeiende landschapsschilder van de Haagse school, t/m 21 mei.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni; vijf grote doeken van Toon Verhoef, t/m 28 mei.

Otterlo

Kröller Müller Museum: een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht).

Rotterdam

In Serendipity 9 brengen Hans van Zijp en Martin van Poppel ons naar de huizen van Rotterdammers die vertellen hoe hun stad veranderd is, spreekt Saskia Meulendijks met de tong van haar vriendinnen, en laten jongeren oude mensen dansen. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Bonheur, Eendrachtsstraat 79/81.

Museum Boijmans Van Beuningen: 42 etsen die Salvador Dalí maakte bij 'Les chants de Maldoror' van Lautréamont, t/m 21 mei; een overzicht van het werk van Paul Klee en zijn fascinatie voor de mythologie in circa 150 werken, t/m 21 mei; zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), t.g.v. Willinks 100ste geboortedag, t/m 12 juni.

Tilburg

Textiel Museum: de grote tentoonstelling Een steekje los biedt een verrassende blik op de ontwikkelingen in het breien, van 13 mei t/m 27 augustus.

De Pont: drie film- en videoinstallaties en begeleidende fotoseries van de Canadese kunstenaar Stan Douglas, t/m 28 mei.

Uden

Pronkkamer Uden: Herinneringen zijn beelden en objecten van Elleke van Gorsel en Liesje Smolders; De Wolkeneter bestaat uit negen fotosequenties van Ton Huijbers, Paul de Nooijer en Michel Szulc-Krzyzanowski. Van 13 mei t/m 2 juli.

Utrecht

In het Von Gimborn Arboretum in Doorn, een van de twee botanische tuinen van de Universiteit Utrecht, is werk bijeengebracht van een vijftiental Nederlandse en internationale kunstenaars onder wie Henk Visch en Marinus Boezem, de Koreaanse Jeong-won Yoon en de Brit Keith Wilson Tuin van verbeelding, van 12 mei t/m 15 oktober.

Het 11de Impakt Festival voor audiovisuele kunst duurt nog t/m zondag 14 mei, op elf locaties in de Utrechtse binnenstad. 125 Video's, installaties, films en optredens geven een indruk van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied waar beeld en geluid elkaar kruisen. Centraal thema is de fascinatie voor kinderen. Informatie bij de voormalige brandweerkazerne achter het Stadhuis: tel. 030.2944493 (www.impakt.nl).

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel: 'Madonna met kind' 'Madonna met wilde rozen' en de Madonna uit de collectie van de Russische Kartinaja Galeria, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo).

Zwolle

Figuratieve beelden in primaire kleuren van Jan Snoeck (1927), van 13 mei t/m 2 juli in het Stedelijk Museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden