BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

The Living Room (Fokke Simonszstraat 10): werk van Bert de Beul, Theo van de Goor, Henk Olijve en Mark Outjers (21 februari t/m 22 maart).

Galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90): Available light, strandfoto's van Massimo Vitali (17 februari t/m 21 maart).

Slewe Galerie (Kerkstraat 105a): nieuwe schilderijen van Joris Geurts, van wie tegelijkertijd een monografie wordt gepresenteerd en een cd met drie muzikale composities van zijn hand (17 februari t/m 24 maart); t/m 11 maart exposeert Geurts nog in het Noordbrabants Museum in Den Bosch - zondag om 16 uur vindt daar om 16 uur een uitvoering van deze composities plaats.

Wetering Galerie (Lijnbaansgracht 288): tekeningen van Marcel van Eeden (17 februari t/m 28 maart).

Torch (Lauriergracht 94): Vers is de titel van de tentoonstelling van Marisca Voskamp (17 februari t/m 17 maart).

De Parel (Tilanusstraat 40): Multiple meervoud brengt oplagewerk bijeen van dertien kunstenaars, onder wie Driessens/Verstappen, Yvonne Fontijne, Else van der Burgt en Thomas Wildner (18 februari t/m 17 maart).

Stedelijk Museum: zo'n tweehonderd schilderijen, tekeningen en werken op papier uit de in totaal ongeveer 1600 werken tellende collectie Chardzjiëv, t/m 6 mei.

Rijksmuseum: Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Tot en met 1 april; In Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Bergen op Zoom

Het Markiezenhof: Eigen aard, veertig schilderijen van de hedendaagse schilder Hetty van den Goorbergh (t/m 25 maart).

Delft

Galerie De Sigarenfabriek (Brabantse Turfmarkt 75a): tekeningen en schilderijen van Yu Jié Chou, Charlotte le Fèvre en Chung-Hsi Han, schilderijen van Heleen van Kampen en ruimtelijke werken van Evert Rodenwijk (15 februari t/m 4 maart).

Den Haag

Stroom (Toussaintkade 55): #31 (RGB) is een installatie van bewegend licht van Gerard Holthuis en Joost Rekveld (18 februari t/m 24 maart).

Galerie Ramakers (Toussaintkade 51): Christiaan Zwanikken toont zijn Kinetic sculptures (18 februari t/m 18 maart).

Museon (Stadhouderslaan 41): Beestenbende, de kunst van het opzetten toont ruim 500 dieren uit de collectie (van 16 februari t/m 16 april).

Galerie Maurits van de Laar (Herdersstraat 6): werk op papier van Hans van der Pennen en schilderijen van Henk Speth (18 februari t/m 18 maart).

Haags Gemeentemuseum: een overzicht van veertig schilderijen van de Britse figuratieve kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), plus foto's en tekeningen uit het atelier van Bacon. Tot en met 13 mei (www.bacon.nl); voor The Beauty of Intimacy - Lens and Paper putte gastconservator Carel Balth uit één van de belangrijkste Engelse verzamelingen hedendaagse kunst. Die van het Britse bankiers echtpaar George en Angie Loudon (t/m 15 april).

Mauritshuis: veertig schilderijen van fijnschilder Gerrit Dou (1613-1675), t/m 25 februari.

Deventer

Tachtig beeldend kunstenaars uit Deventer en omgeving presenteren zich in het Kunstenlab (Laboratoriumplein 1) en het Kunstpaleis (Grote Kerkhof 1), 17 februari t/m 25 maart. In het laatste weekeinde stellen vijftig kunstenaars hun atelier open voor publiek. Tel. 0570-611848.

Gorinchem

Gorcums Museum (Grote markt 17): Kromme krokodil, outsiders in de kunst is een tentoonstelling met werk van kunstenaars met een verstandelijke handicap, die een aangepaste kunstopleiding volgden in Galerie/Atelier Herenplaats in Rotterdam (t/m 18 maart).

Groningen

Groninger Museum: drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); modefotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Hoorn

Sandberg 2 (in de Mariakapel aan de Korte Achterstraat 2a): Über Dinge und Räume is een installatie van Stephanie Kratz (15 februari t/m 4 maart).

Laren

Singer Museum: Camille Claudel 1864-1943 toont vijftig bronzen sculpturen, tekeningen en olieverven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel, leerling van Auguste Rodin (t/m 22 april).

Leiden

Naturalis: een overzicht van dierillustrator Joseph Wolf (1820-1899), t/m 16 april.

Projectatelier Leiden (Kunstcentrum Haagweg 4): Wintersleeper is een installatie van Astrid Honold in de 185 m² grote oude schoolzaal van het centrum (15 t/m 18 februari).

Maastricht

Joke Robaard presenteert No hortus is conclusus, deel II, het eerste project in een reeks van drie in het centrum beeldende kunst Marres (Capucijnenstraat 98) over de tuin (t/m 18 maart). Vrijdag houdt Tom Conley (filosoof/vertaler van Gilles Deleuze) om 17 uur een lezing over Deleuze.

Middelburg

De Vleeshal: The leisure society is een tentoonstelling over het fenomeen vrijetijdsbesteding (t/m 11 maart); Reizigers, meisjes en een verstrikte bok is een tentoonstelling van Janpeter Muilwijk in De Kabinetten van de Vleeshal (t/m 18 maart).

Rotterdam

Calypso 2001 (Mauritsweg 5): Marlies Dekkers is de vierde Reus van Rotterdam, en mocht ze een programma samenstellen. Vanavond figureert ze in een talkshow, en een 'filosofie-les' waarin Dekkers relatie met Bataille en Erasmus uit de doeken wordt gedaan. Op 16 februari actualiteiten i.s.m. Radio Rijnmond en op 17 februari presenteert ze haar Spring-Summer collectie 2001 en de Fall-Winter collectie 2001/2002; na afloop een 'Undressed'-party met dj's, films en video.

Voorts in Calypso 2001 Porto Rotterdam - Rotterdam Porto, Werken van 25 Portugese kunstenaars op acht locaties: Cokkie Snoei, Galerie Delta, Galerie Liesbeth Lips, Galerie Ron Mandos, MKgalerie.nl, Phoebus, Ram en Ram Foundation. Tot en met 11 maart.

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (t/m 16 april); Annette Meyer presenteert haar BodywrappInc, t/m 6 mei.

Tilburg

In het Groenwoudpand, een voormalige winkelcentrum aan de Veldhovenring 102, heeft kunstinitiatief Pneuma zijn intrek genomen. Behalve dat Pneuma ateliersruimte biedt, worden ook tentoonstellingen georganiseerd. Van 18 februari t/m 25 maart exposeren Frank van Lieshout en Frans van Amelsfort (za en zo van 14 tot 19 uur).

Utrecht

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Velp

Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13): de tentoonstelling Raakvlakken is een onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen de houtdrukken van Kassiël Gerrits, de landschappen van John Hartjes en de objecten van Andrea Stötzer (16 februari t/m 18 maart).

Venlo

Museum van Bommel van Dam: Bad Girls and Rubber, schilderkunst, video- en geluidsinstallaties van de Duitse kunstenares Martina Jess. Sery C. bracht met rubberpasta loshangende huiden, ruwe muren en uitstulpingen in het museum aan (t/m 26 maart).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden