BEELDENDE KUNST

Joie de vivre is een overzicht van tekeningen, grafiek en keramiek van Pablo Picasso in de Beurs van Berlage in Amsterdam....

Zaterdag ontvangt Ger van Elk de J.C. van Lanschotprijs voor de Beeldhouwkunst 1996. In het Kröller-Müller Museum in Otterlo van 15 juni tot en met 11 augustus ter gelegenheid daarvan een keuze uit Van Elks oeuvre.

Dit èn volgend weekeinde de eerste Atelierroute voor Eindhoven en omgeving. Meer dan 250 kunstenaars, vormgevers en architecten stellen hun ateliers, werk- en presentatieplekken open. De Krabbedans (Stratumseind 32) in Eindhoven fungeert als informatiepunt.

Papierwerken van Dineke van Huizen in het Centrum Beeldende Kunst (Nieuwe Binnenweg 75) in Rotterdam. Sideseeing, tot en met 30 juni. Opening vanavond om 17 uur.

Met de tentoonstelling Doorbraak van de moderne kunst. Vernieuwingen in Nederland 1945-1955 toont het Cobra Museum Amstelveen werken uit de eigen collectie en de collectie van de kunstenaarsgroeperingen Vrije Beelden en Creatie. Van 14 juni tot en met 15 september.

In het Oude Raadhuis in Aalsmeer Internationale Hedendaagse Grafiek met werk van Armando, Lucebert, Brice Marden, Panaramenko, Man Ray, Andy Warhol en anderen. Tot en met 14 juli.

Op 15 en 16 juni, het tweede weekeinde van het project De Ontvoerde Stad van de Stichting Beeldende Kunst Middelburg, een expositie van Hans-Peter Feldman en de Franse kunstenares Martine Neddam in de Vleeshal in Middelburg. Deze dagen krijgen de bewoners van Walcheren een speciale aflevering van het huis-aan-huisblad De Faam in de bus met de plannen voor de inrichting van de markt in Middelburg, gemaakt door de architecten Johan de Koning en Ton Venhoeven en kunstenaar Ronald van Tienhoven. Zij geven een diapresentatie op 22 en 23 juni in de Vleeshal.

In het Oude Kerkje in Kortenhoef van 17 tot en met 29 juni een overzichtstentoonstelling van de post-impressionistische schilder Floris Verster (1861-1927).

In Artspace Witzenhausen (Laurierstraat 41) in Amsterdam tot en met 29 juni de installatie House of Earthly Delights van Arjen Lancel. Over 'ware liefde in de setting van een horrorachtig sprookje'.

Nog lopende exposities

De Duitse kunstenaar Hans Haacke huivert voor musea waar alleen maar 'mooie, onschadelijke dingen' te zien zijn. Haacke, 'het geweten van de kunstwereld', is de vierde gastconservator die in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een presentatie heeft gemaakt van de vaste collectie. De maatschappelijke context van de kunst vormt een hoofdbestanddeel van zijn tentoonstelling, die eruit zal zien als 'een dik dossier, dat publiekelijk ter inzage ligt'. Tot en met 18 augustus.

Kiezen voor kunst is een tentoonstelling in het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond in Amsterdam met werk van vijf jonge Vlaamse kunstenaars (Jo Geysen, Michel Helsen, Dominique Van Huffel, Dominique Vranken, Koen Broucke) en vier Nederlandse (Robby Cornelissen, Angela Donjacour en Hans Eykelboom). Tot en met 1 september.

Artis in Den Bosch nodigde zes kunstenaars uit om op een forse 'tafel' een ruimtelijke installatie te maken. Door de verschillen in hoogte ontstaat een wisselend landschap. Met werk van Monica Aerden, Marca van der Linden, Jan Starken, Fransje Killaars, Mary Aipassa en Joost Grootens. Table stories, tot en met 7 juli.

Some Things Brought to Hand is een overzicht van multiples van Lawrence Weiner uit de periode 1968 tot 1995. Tot en met 18 augustus in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, waar ook The Bookshop Piece van Liesbeth Bik en Jos van der Pol is te zien. Zij maakten een reconstructie van een kunstafdeling van de boekwinkel van het Institute of Contemporary Arts in Londen (tot en met 8 september).

Schutters, stedelingen en stadsgezichten in het Stedelijk Museum Alkmaar toont een keuze uit de eigen collectie 16de- en 17e-eeuwse schilderijen. Tot en met 8 september.

De overzichtstentoonstelling van de Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem, die vorige maand in Londen was te zien, is verhuisd naar kunsthandel Rueb (Banstraat 4) in Amsterdam. Tot en met 29 juni.

Werken op papier van Margriet Thissen in galerie Jansen & Kooy (Kerkstraat 301) in Amsterdam. Tot en met 13 juli.

In het Haags Centrum voor Aktuele Kunst (Stille Veerkade 19) tot en met 29 juni nieuw werk van Ori Ben Zeëv, Christie van der Haagk en Jos de l'Orme.

Het Van Reekum Museum in Apeldoorn toont de collectie hedendaagse kunst van NOG Verzekeringen, met meer dan 150 werken van 28 kunstenaars. Tot en met 25 augustus.

1996 is VOC-jaar. In het Groninger Museum een aantal hoogtepunten uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie. Met speciale aandacht voor de wisselwerking tussen de oosterse en de westerse cultuur. Tot en met 22 september.

In Gemeentemuseum Rhenen tot en met 22 juni Een brug tussen China en het Westen, waterverf- en inktschilderingen van de Chinese schilder Zhou Jun.

Pjotr Müller maakt 'tijdelijke imaginaire bouwsels'. Het Stedelijk Museum Zwolle toont zijn projecten van de afgelopen tien jaar tot en met 23 juni.

Op de tentoonstelling Jan Voerman en het IJsselland in Stedelijk Museum Kampen de nieuwe aanwinsten van het museum. Tot en met 29 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden