BEELDENDE KUNST

In Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, schilderkunst op keramiek van de Japanse Leiko Ikumera, t/m 17 juli...

Op de tentoonstelling Onder de hamer een deel van de verzameling schilderijen, penningen, foto's, prenten en tekeningen met Amsterdam als onderwerp uit de omvangrijke bibliotheek van David Henriques de Castro (1826-1898) die honderd jaar geleden werd geveild. Joods Historisch Museum, t/m 29 augustus.

In de Achterzaal van W139, Warmoesstraat 139, Faling/Failure, een tentoonstelling met werk van 25 kunstenaars waarin Het Falen centraal staat. Tot en met 20 juni.

De Oude Kerk wijdt een tentoonstelling aan de Aboriginal kunstenares Emily Kame Kngwarreye, die pas op 79-jarige leeftijd begon met schilderen. Tot en met 2 augustus.

Middelpunt van de manifestatie Ndebele in de Bijlmer (t/m 9 juli) is de beschildering van de scholen Onze Wereld en De Blauwe Lijn door de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Francina Ndimande en Angelina Ndala, beiden behorend tot het Ndebele volk. In Artoteek Zuidoost/Het Nieuwe Podium een presentatie over dit volk.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni.

In het Rembrandthuis zestig tekeningen van oud-Hollandse meesters, waarmee Goethe zich zo graag omringde. Tot en met 18 juli.

W136 is de gastheer voor de installatie in de vorm van een keuken van de kunstenaar Meschac Gaba uit Benin. Diverse kunstenaars zullen hier speciale maaltijden voor het publiek bereiden. Tot en met 20 juni.

In galerie Van Straeten een dubbeltentoonstelling met Recent Works van Jordan Tinker en Memories van Raimundo Figueroa, t/m 5 juli.

Beelden van Tejo Philips in galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, t/m 7 juli.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzichtstentoonstelling van Hannes Postma. Het gaat om schilderijen uit de periode 1977-1999, tot en met 23 augustus.

In galerie Hooghuis, Vossenstraat 10, een expositie van Franck Bragigand en Theo Konijnenburg, 12 juni t/m 4 juli.

Beetsterzwaag

In Kunstruimte Wagemans, Hoofdstraat 17, schilderijen van JCJ Vanderheyden, t/m 20 juni.

Bloemendaal

Schilderijen en tekeningen van Hans Landsaat, glaswerk van Siem van der Marel en beelden van Ellen Timmerman in Achter de Zuilen, t/m 4 juli.

Breda

De Beyerd toont een overzicht van schilder/fotograaf Teun Hocks, t/m 18 juli; recente grafiet- en olieverfschilderijen van Christopher Cook, t/m 18 juli. In zijn lezing, woensdagavond, plaatst historicus Edward Lucie-Smith het werk van Cook tegen de achtergrond van kunsthistorische ontwikkelingen.

Den Bosch

Vrijdag begint in Artis de tentoonstelling Plug In met optredens en installaties van Menno Heystek, Tessa Joosse, Gerard van den Dobbelsteen, Harold Pellenaars, Leroy van Lieshout e.a. In Willem II vrijdag vanaf 21 uur 'Wonderful World of Sounds' met dj's en vj's. Tot en met 27 juni.

Den Haag

Werk van kunstenaars uit Benin, Bhutan, Costa Rica en Nederland op de tentoonsteling Art Work Nature in Pulchri Studio, t/m 1 augustus; voorts tekeningen en schilderijen van Jan Vegter en Ed Valk, t/m 28 juni; olieverfschilderijen en aquarellen van Jan van Spronsen en Lies Was, t/m 28 juni.

Haags Gemeentemuseum: de sprookjesachtige tekeniningen en aquarellen van de Nederlandse kunstenaar Henri Plaat, t/m 5 juli.

Eelde

In het Museum voor figuratieve kunst, De Buitenplaats, een overzicht van Melle, waaronder borduursels die hij op vakantie maakte. Van 13 juni t/m 3 oktober.

Eindhoven

In de Overslag: de installatie Between the Lines van Rob Moonen, tot en met 27 juni.

Finsterwolde

Galerie de Boer-Waalkens, Hoofdweg 39, presenteert schilderijen en tekeningen van Feark van der Wal, t/m 20 juni.

In De Bank, Espoortstraat 182, de laatste expositie schilderijen van Constanze Witt, t/m 26 juni.

Gorinchem

Op de tentoonstelling De taal van het lichaam in het Gorcums Museum onder andere foto's van Rineke Dijstra, schilderijen van Jurriaan van Hall en Kiki Lamers en beelden van Eja Siepman van den Berg. Van 12 juni t/m 8 augustus.

Groningen

Het Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, presenteert t/m 19 juni Bestendige aanwezigheid: hedendaagse portretten van Anne van As, Aafke Bennema, Giovanni Dalessi, Rosemin Hendriks, Kiki Lamers, Annelies Middel, Wouter van Riessen en Vittorio Roerade.

Nieuw-Roden

De nieuwe expositieruimte Galerie Kuiper debuteert met een groepstentoonstelling met onder andere tekeningen, etsen, schilderijen, sieraden, fotografie en ruimtelijke werken van meer dan twintig kunstenaars, t/m 23 augustus.

Rotterdam

Een installatie van Jack Segbars en Gerrit-Jan Fukkink bij Room, Benthuizerstraat 96, t/m 26 juli.

De Kunsthal: Balinees modernisme is de verzamelnaam waaronder de kunst die in de jaren twintig en dertig op Bali ontstond, bijeengebracht is, t/m 22 augustus; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli in De Kunsthal.

In Witte de With de visie van elf kunstenaars, waaronder Matthew Geller (VS), Laura Emsley (ZA), Roland Herzog (S), Luc Harings (NL) en Ursula Rogg (D), op het thema Space, t/m 20 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen: met 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de particuliere verzamelaars die de collectie groot hebben gemaakt, t/m 29 augustus.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni. Ook in De Pont, vijftig schilderijen over het thema leven en dood van de kunstenaar Marc Mulders, t/m 9 januari 2000.

Utrecht

Al eeuwen bepaalt de Domtoren het beeld van de stad Utrecht. Voor Panorama 2000, een manifestatie met een kleine twintig kunstwerken in de openbare ruimte, werd de Domtoren het centrale punt van een tentoonstelling die alleen 'op niveau' is te overzien. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Dennis Adams, Atelier van Lieshout, Tom Claassen, Carsten Höller, Theo Jansen, Ilya Kabakov, Aernout Mik, Job Koelewijn, John Körmeling, Wim T. Schippers, Roy Villevoye. Tot en met 3 oktober.

Dom digitaal toont de geschiedenis en het heden van de Utrechtse Dom, t/m 4 juli.

In de Academiegalerie van de Hogeschool voor de Kunsten de groepsexpositie ROOM, nog te zien tot 12 juni.

Venlo

In Lokaal 21, Houtstraat 21, autobiografische foto's en video's van Sandra Sterle, t/m 27 juni.

Weesp

Illustratrice Rie Cramer (1887-1977) werd bekend door haar kindertekeningen. Het gemeentemuseum van Weesp besteedt aandacht aan haar werk met een tentoonsteling met tal van prentenboeken, kleurboeken en liedjesboeken. Tot en met 11 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden