BEELDENDE KUNST

Vandaag begint in de wijk Bezuidenhout in Den Haag De ontstelde ruimte, het kunstgeluidprojekt van Els Groot en Heiner Holtappels ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement op het Bezuidenhout, 3 maart 1945....

Het Werkman-jaar begint met een overzicht van het werk van Hendrik Nicolaas Werkman, dat hij tijdens de oorlog als lid van De Blauwe Schuit maakte. Van 5 maart tot en met 7 mei in het Centrum Beeldende Kunst in Groningen.

Maryan Geluk heeft zich met de installatie Wegenwegenweg in het Centrum Beeldende Kunst in Emmen laten inspireren door het Bruggebouw dat over een drukke verkeersweg is gebouwd. Van 4 maart tot en met 23 april.

Van 4 tot en met 26 maart twaalf schilderijen van Lodewijk Thijssen in het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam.

In museum Andries de Potter in Rotterdam vanaf 4 maart

50 jaar Ravelli, een overzicht van keramiek van Jaap Ravelli.

In de Haagse Kunstkring in Den Haag begint zaterdag de tentoonstelling Wij, Beatrix. . ., waarvoor veertien kunstenaars een 'alternatief' portret van koningin Beatrix maakten. Tot en met 22 maart.

Het klimaat op reis is een tentoonstelling van schilderijen, tekeningen en objekten van vier buitenlandse kunstenaars die in Nederland wonen en werken. Van 4 maart tot en met 3 april in het Centrum voor Beeldende Kunst in Leiden.

Zaterdag opent in het Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13 in Velp de tentoonstelling Noblesse Oblige. Schilderijen en tekeningen van Gradus Verhaaf en Stella de Boo en keramische beelden van Erik Dejonckheere.

Burning Beds, schilderijen en tekeningen van de Argentijnse kunstenaar Guillermo Kuitca in galerie Barbara Farber, Amsterdam.

Remco Boender exposeert zijn installaties en autonome beelden tot en met 10 maart in galerie Het Langhuis, Goudsteeg 8, Zwolle.

Het Paleis in Den Haag toont de particuliere collectie Russische avantgarde van de natuurkundige Abram Tsjoetnovsky, met werk van Malevitsj, Chagall, Filonov, Lissitzky en Rodschenko. Tot en met 23 april.

De Boshut is een video-estafette door vier kunstenaars. Tot en met 12 maart in galerie Maria Chailloux, Amsterdam.

Keramiek uit de particuliere verzameling van A.J.S. Douma in Het Paleis in Den Haag, tot en met 23 april.

In Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam Pyke Koch (1901 - 1991), een overzicht van zestig schilderijen en twintig tekeningen. Tot en met 14 mei.

In het Centraal Museum in Utrecht drie nieuwe tentoonstellingen: All about it van Fransje Killaars, Kobor Meet's Wasa van Moritz Ebinger, en Moord van Jos Bongers. Tot en met 16 april.

De tentoonstelling Other Bloods bestaat uit Afro-amerikaanse moderne kunst van zes toonaangevende zwarte kunstenaars uit de Newyorkse periferie. Tot en met 26 maart in Arti et Amicitiae, Amsterdam.

Kosmische reizen is een tentoonstelling van de Zwitserse kunstenaar Adolf Wölfli in De Stadshof, het museum voor naïeve en outsider kunst in Zwolle.

Schilderijen en objecten van Charlotte Schrameyer en Patrick Willemsen in de Leidse Galerie Cellini, Relikwieën van vergankelijkheid. Tot en met 29 maart.

Uit onmacht naar daadkracht in het Joods Historisch Museum in Amsterdam bestaat uit schilderijen van Felix Nussbaum en affiches en monumenten van Ralph Prins. Tot en met 7 mei.

Een overzicht van Ben Akkerman in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tot en met 27 maart.

Het Gemeentemuseum Arnhem heeft zowel het overzicht van Dick Ket als de tentoonstelling van de Engelse constructivistische kunstenares Marlow Moss, Ruimte, beweging en licht, verlengd: Ket tot en met 19 maart, Moss tot en met 12 maart.

De mens is 'De maat der dingen' in de kunstwerken van Jan Knap, Albrecht Schnider, Michel François en Frank Mandersloot in de gelijknamige, internationale tentoonstelling in het Gemeentemuseum van Helmond. Tot en met 19 maart.

De grote manifestatie 'Beelden in Nederland 1994' besluit met Heart of Darkness in het Kröller-Müller Museum, Otterlo. Tot en met 26 maart installaties van Christiaan Bastiaans, Christine Borland, Cai Guo Qiang en twaalf anderen.

Motiv Farbe van Thomas Emde in het Van Reekum Museum in Apeldoorn. Bij het schilderen houdt Emde zich bezig met het spanningsveld tussen de materie (verf) en de drager (linnen). Tot en met 23 april.

In de Watertoren CHK te Vlissingen/Oost-Souburg The transparent City, structuren en lichtsculpturen van Leonardo Mosso. Tot en met 29 maart.

Schilderijen en tekeningen van Beth Namenwirth in Gemeentemuseum Arnhem, Inkijk. Tot en met 19 maart.

De Canadese kunstenaar Jean Marois exposeert zijn abstracte schilderijen in het Stedelijk Museum Roermond. Tot en met 26 maart.

Demonen, saters en bacchanten van de Italiaanse schilder Wainer Vaccari (1949) in de Kunsthal Rotterdam, tot en met 12 maart.

Fish Story: kleurenfoto's, dia's en teksten van de Amerikaan Allan Sekula in Witte de With, Rotterdam, tot en met 12 maart.

't Land van Paulus Potter in het Mauritshuis in Den Haag is verlengd tot en met 12 maart. Ook Hollandse schilderkunst uit de Russische Hermitage in Paleis het Loo in Apeldoorn is verlengd tot en met 12 maart.

Zaterdagmiddag presenteert de Amerikaanse Harrison Studio in de Jeruzalemkapel in Gouda, zijn visie op het Groene Hart van Zuid-Holland. De resultaten zijn te zien tot en met 17 april.

De Architecten Cie exposeert haar werk bij ABC, Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem. Pi de Bruyn (Tweede Kamer), Frits van Dongen (De Harmonie) en Carel Weeber (Paperclip) en anderen. Tot en met 12 maart.

Een tussenstand van het oeuvre van Gunnar Daan bij het NAi in Rotterdam. Tot en met 16 april. In hetzelfde instituut ook het verslag van een studiereis van achttien architecten naar Los Angeles (tot en met 23 april).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.