BEELDENDE KUNST .

Amersfoort Galerie de Ploegh toont van 17 oktober t/m 10 november schilderijen van Jaap Hillenius en beelden van Ton Kalle....

Amsterdam In Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, exposeren Sophie von Hellerman en Dierk Schmidt schilderijen van 16 oktober t/m 13 november, 'What you buy is your problem'.

Simon Faithfull presenteert van 16 oktober t/m 14 november zijn installatie Y, waarbij hij water uit het IJ gebruikt. In De Veemvloer, Van Diemenstraat 410.

Vijftig kunstenaars presenteren op 15, 16 en 17 oktober hun werk tijdens de manifestatie Oratio Pro Domo. In het gebouw van Loods 6, KNSM-laan. Vrijdag van 17 tot 20 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur.

Het Rijksmuseum toont t/m 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641). In het Stedelijk Museum Glad IJs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig. Met werk van Rob Birza, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Jeff Koons, Marien Schouten, Thomas Struth, Roos Theeuws en Robert Zandvliet. Tot en met 9 januari.

Tevens nog tot en met 24 oktober ruim 50 schilderijen en 80 werken op papier van René Daniëls. Museum Het Rembrandthuis: Tot en met 9 januari Rembrandts Schatkamer, Rembrandts eigen verzameling van kunst en rariteiten. Het Van Gogh Museum haalde zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet naar Nederland. Daarnaast stukken van Cézanne, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley in Van Cézanne tot Van Gogh, t/m 5 december. Apeldoorn De Archipel, Vosselmanstraat 402, toont Loaded, fotografie en videowerk waarin een bepaalde lichamelijkheid te zien is. Met o.a. Sabine Mooibroek, Marisca Voskamp en Arno Nollen, 16 oktober t/m 14 november. Delft Een aantal geestelijk gehandicapten uit Nootdorp wordt opgeleid tot beeldend kunstenaar. Ze exposeren hun schilderijen en tekeningen in Stedelijk Museum Het Prinsenhof: Binnenste Buiten, van 14 oktober t/m 2 januari. Den Haag Jeroen Henneman exposeert schilderijen in de Seasons Galleries, Toussaintkade 70. Van 17 oktober t/m 21 november.

De globes van Ingo Gunther verbeelden politieke conflicten, technologische ontwikkelingen, ziektebeelden etc. Stroom, Spui 193-195, toont van 15 oktober t/m 8 januari 100 globes - de wereld verbeeld in feiten.

38 Haagse kunstenaars exposeren zelfportretten in Stroom, Toussaintkade 55. Van Mij Over Mij, van 16 oktober t/m 27 november. Gouaches en schilderijen van Eugène Brands uit de collectie G. Hofland, van 15 oktober t/m 12 november in galerie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf. Vijfentwintig schilderijen plus dertig tekeningen en etsen. Tot en met 9 januari Deurne 100 jaar Nederlandse riviergezichten 1900-2000 van vijfendertig kunstenaars t/m 27 oktober in Museum De Wieger, Oude Liesselseweg 29. Dordrecht

Hic bir Yerden is een tentoonstelling van hedendaagse kunst uit Turkije, in het kader van het Turks Cultureel Weekend in Dordrecht (15 t/m 17 oktober). De expositie in Centrum Beeldende Kunst duurt van 16 oktober t/m 13 november. Eindhoven Van Abbemuseum: SOH 3, een filminstallatie van de Nederlandse kunstenaar Alex Vermeulen, t/m 24 oktober; de aankopen van museumdirecteur Jean Leering uit de periode 1964-1973, t/m 31 oktober; De horizon, een geestelijk verschiet: beelden, fotowerken, installaties en ander werk van Ger van Elk, tot en met 24 oktober.

Museum Kempenland: Peter Thoben, directeur van het museum, geeft vanavond een lezing over de Haagse School en zijn schilders. Goes Jan de Vliegher en Bernard Heesen tonen van 17 oktober t/m 20 november schilderijen en glasobjecten in galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3. Groningen

In het Natuurmuseum van 15 oktober t/m 30 januari Confrontaties: videofilms en kunstobjecten van Jaap de Ruig, die via spinnen, muizen en maden de donkere kanten van het bestaan onderzoekt.

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here. 5 jaar Groninger Museum, de collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn; t/m 5 december De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken.

Helmond In het Gemeentemuseum geven negentien hedendaagse kunstenaars hun visie op de vier elementen. Daarnaast etnografische objecten uit o.a. Mexico, Indonesië en Afrika. Getekend door de wind, van 15 oktober t/m 12 maart.

Hoofddorp Objecten van Johan Breuker worden t/m 2 januari tentoongesteld in Historisch Museum Haarlemmermeer. Met de expositie geeft hij vorm aan zijn fantasieën over bomen. Leiden Kunst uit het 19de-eeuwse Japan uit drie Leidse musea wordt getoond door museum Naturalis, onder de titel Museum Dejima. Van 20 oktober t/m 12 maart. Maastricht Homework is een expositie van Han Rameckers in een woonhuis aan de Wilhelminasingel 119. De dialoog tussen het banale wonen en 'verheven' kunst is een van de doelstellingen van deze expositie. Op 17, 23, 24, 30 en 31 oktober.

In het Bonnefantenmuseum een internationale tentoonstelling over Smaak. Het thema wordt van verschillende kanten belicht door kunstenaars als Ettore Sottsass en Malcolm McLaren, t/m 13 februari.

Middelburg In de Openbare Bibliotheek boeken gemaakt door Zeeuwse beeldend kunstenaars, van 18 oktober t/m 14 november. Het is een deelexpositie van Boeken boven water, waarbij tegelijkertijd boeken in de lokale bibliotheken van Goes, Hulst, Terneuzen, Tholen, Vlissingen en Zierikzee te zien zijn.

Nijmegen Museum Het Valkhof toont tot en met 14 november Nederlandse schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van na 1960, met speciale aandacht voor pop art. Daarnaast maakte Geert Jan van Oostende een installatie.

Oss Kunstenaars als David Bade, Lisa Couwenbergh, Guido Lippens e.a. maakten zeven kunstkamers, geïnspireerd door de verhalen van 1001 nacht. Musem Jan Cunen, Molenstraat 65, vanaf 15 oktober.

Roosendaal In Tongerlohuys, Molenstraat 2, exposeren schilder Peter Geerts en beeldhouwer Theo van der Meijden. Van 17 oktober t/m 22 november. Rotterdam Georgy Goerjanow exposeert schilderijen en tekeningen t/m 31 oktober in galerie Noname, Hoogstraat 32.

De Kunsthal: schilderijen en portretten van het reizend kunstenaarspaar Ernst en Karin Leyden, dat tijdens hun leven succesvol was, maar na hun dood in vergetelheid raakte, van 16 oktober t/m 19 januari. Voorts in de Kunsthal de documentaire-tentoonstelling Zeppelin. Luchtbel of luchtballon. Met zowel aandacht voor de historie van luchtschepen als voor Nederlandse projecten voor de (nabije) toekomst. Tot en met 12 december. Tevens schilderijen, aquarellen, pastels, tekeningen en schetsboeken van Isaac Israels. Isaac Israels (1865-1934) Hollands impressionist. Tot en met 9 januari. In Zuiderlicht II werk van kunstenaars, vormgevers, architecten en fotografen uit Rotterdam-Zuid. Met de expositie wordt geprobeerd een brug te slaan tussen kunstenaars en bedrijfsleven. In het Oude Tramhuis op de Kop van Zuid, tot en met 31 oktober. Boijmans Van Beuningen: tot en met 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme; tot en met 14 november ook de installatie Speurtocht naar een horizon van Ger van Elk. Witte de With toont drie grote werken van Muntadas, die zich richt op de veranderende houding tussen kunst en massamedia. Tot en met 7 november. Schiedam In het Stedelijk Museum toont Twan Janssen zijn werk, t/m 31 oktober.

Tilburg In De Pont exposeert Fiona Tan de video-installaties Roll I & II, over de kunstenaar die in duizelingwekkende vaart van een duin rolt. Tot en met 16 januari. Voorts een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, die symbolen van lijden schildert die staan voor hoop op een beter leven, t/m 9 januari.

Velp Rashid en Judith Krebbekx exposeren schilderijen in Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13. Van 16 oktober t/m 7 november.

Vlissingen W#AK Aktuele Kunst exposeert tot en met 14 november videosculpturen, schilderijen, installaties en tekeningen van zeven kunstenaars, onder wie Jus Juchtmans en Henric Borsten. In dezelfde periode toont de Watertoren installaties en schilderijen van acht kunstenaars en in de W3 Galeries schilderijen uit de galeries In Situ en Van den Berge

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden