BEELDENDE KUNST

Jeroen van Westen combineert kunst en natuur. Zijn geluidsproject 'Ornithologie Schaduwen' (1996) was een ode aan de ontelbare uitgestorven vogelsoorten....

Almere

Amsterdam

Het prentenkabinet van het Rijksmuseum toont vanaf zaterdag een bijzonder manuscript: het Hausbuch van de Meester van het Amsterdamse Kabinet, een van de grootste prentkunstenaars van de vroege Europese grafiek. Dit 15de eeuwse handboek is nu te zien omdat het gerestaureerd wordt en er een facsimile-uitgave van gemaakt wordt. Het boek wordt tentoongesteld samen met drogenaaldprenten van dezelfde kunstenaar. Tot en met 18 januari.

In galerie Barbara Farber, Singel 28, nieuwe schilderijen van Ray Smith, t/m 20 december.

Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, toont werk van Roos Campman, van 21 november t/m 20 december.

De Vlaamse kunstenaar Panamarenko exposeert in het Exposorium van de Vrije Universiteit. De tentoonstelling geeft een overzicht van de afgelopen dertig jaar waarin hij vooral objecten bedacht waarmee hij zou kunnen vliegen. Vanaf de jaren tachtig experimenteert Panamarenko ook met vogels, waarvan hij met elektrische aandrijving de vleugels laat bewegen.

Slewe Galerie, Kerkstraat 105, presenteert onder de titel Waterverf nieuw werk van negen kunstenaars, onder wie David Austen, Joris Geurts, en Kees Smits. Van 22 november t/m 20 december.

Bij Artaffairs, Lijnbaansgracht 316, vanaf 22 november (opening om 17 uur) sculptuur van de Japanse kunstenaar Atsuo Okamoto en neonkunst van Jan van Munster. Tot en met 20 december.

Het werk van de Russische kunstenaar Andrej Roiter reflecteert het verlangen naar een plaats waar je je thuis voelt en het bewustzijn van de onmogelijkheid daarvan. My American Diary, van 22 november t/m 19 december in Aschenbach Galerie, Bilderdijkstraat 165c.

Bij Fotogalerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356, t/m 6 december een installatie (geluid, film en fotografie) van Arno Nollen.

Recente landschappen en stillevens van Ronald Zuurmond hangen t/m 10 december bij galerie De Praktijk (Lauriergracht 96).

Vrieshuis Amerika (Oostelijke Handelskade 25) houdt in de maand november elk weekeinde 's avonds een kunstmanifestatie met werken van Ko Aarts, Klaas Mast, Rudi van de Wint jr., Nathalie Stiphout, Peter Klashorst, Jacek Nichs, Ernst Laeven en Peter Terhorst. Op 21, 22, 23, 28, 29 en 30 november.

In W139 (Warmoesstraat 139) een presentatie van kunst uit Los Angeles. De titel, CA 90001-185, verwijst naar de postcode van LA. Met werk van Slater Bradley, Richard Hawkins, Garret Keith, Charles Labelle, Cynthia Philips, Patty Wickman e.a. Tot en met 7 december.

In het Van Gogh Museum een overzicht van het enfant terrible van de beeldhouwkunst, de Franse kunstenaar Auguste Préault (1809-1879). Tot en met 11 januari.

Negenenzeventig, nooit eerder in het openbaar getoonde tekeningen, aquarellen en gouaches van de Russische constructivist Kasimir Malevitsj (1878-1935) zijn momenteel tentoongesteld in het Stedelijk Museum. De tekeningen zijn afkomstig uit de particuliere verzameling van de in 1996 overleden Russische, naar Nederland gevluchte literatuurwetenschapper Nikolaj Chardzijev. Directeur Rudi Fuchs heeft tevens een keuze van kunstwerken uit de eigen collectie van het Stedelijk Museum gemaakt die, volgens Fuchs, de invloed van Malevitsj tonen (t/m 30 november). Voorts brengt het museum met Sandberg, grafisch ontwerper en museumpionier, een eerbetoon aan de voormalige museumdirecteur Willem Sandberg. Verder zijn tentoongesteld recente sculpturen van Royden Rabinowitch (t/m 30 november) en videokunst van de Mexicaan Gabriel Orozco (t/m 14 december).

In de Nieuwe Kerk honderden archeologische vondsten, waaronder de befaamde goudschat van koningin Amanisjakheto, uit de beschaving van het antieke Nubië. De Zwarte Farao's, t/m 1 februari.

Bergen

In Museum Kranenburgh (Hoflaan 26) een keuze uit recente schenkingen en aankopen, met onder meer werk van Charley Toorop, Edgar Fernhout en Dirk Filarski. Verder kunst uit de kerncollectie van de Bergense School en tijdgenoten. Tot en met 4 januari.

Berg en Dal

De tentoonstelling Ujamaa (Swahili voor samenwerking) toont een twintigtal kunstwerken van voornamelijk jonge kunstenaars uit Mozambique, Uganda, Zuid-Afrika, Botswana, Angola en Nederland. In het Afrika Museum, tot en met 30 december.

Breda

In Lokaal 01 (Kloosterlaan 138) werk van Diederik Klomberg, Ellen Augustynen en Arie Huisman, t/m 7 december.

Den Bosch

In Artis (Boschveldweg 471) Het ultieme huis, een tentoonstelling van Theo van Meerendonk, gebaseerd op zijn alter ego: een eenzame verwarde man op zoek naar een schuilplaats, t/m 30 november.

Den Haag

In Stroom, Toussaintkade 55, De Bezetenen van het Ontariomeer, werk van de Haagse kunstenaars Gerlach en Koop (t/m 29 november), en een overzicht van videowerk van Vito Acconci met performances uit de jaren zestig en zeventig, en installaties (t/m 10 januari).

Ede

Kunsthandel Simonis & Buunk, Notaris Fischerstraat 28-32, viert het 20-jarig bestaan met een najaarstentoonstelling van zo'n driehonderd schilderijen, aquarellen en tekeningen, variërend van de Haagse school (Mesdag, Israels en Mauve) tot de Hollandse Klassiek modernen (Jan Sluijters, Leo Gestel en Dick Ket). Van 20 november t/m 6 december.

Eindhoven

Het oeuvre van Henk de Laat, zoon van etser/kunstschilder Hendrik de Laat, is te zien op een overzicht in Museum Kempenland. In de traditie geworteld, t/m 11 januari.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond wijdt een tentoonstelling aan de illustraties uit de 19de en 20ste eeuw die verschenen zijn rondom Charles Dickens' 'Oliver Twist', 'David Copperfield' en 'A Christmas Carol', van 22 november t/m 12 maart.

Hoorn

In Sandberg2, Korte Achterstraat 2a, wordt t/m 30 november de nieuwe diaserie 'Indiaan in de polder' van Alexandra Rouppe van der Voort getoond, samen met de oudere serie 'Géén titel 1997', waarvoor ze onlangs de Aanmoedigingsprijs voor Beeldende Kunst van de gemeente Amsterdam ontving.

Bijna elke cartoonist heeft wel eens een grap met Sinterklaas uitgehaald. De expositie Sinterklaas Kartoentje bestaat uit een honderdtal Sinterklaas-cartoons met tekeningen van Jan Kruis, Kamagurka, Peter van Straaten, Jaap Vegter en anderen. Tot en met 7 december in het Museum van de Twintigste Eeuw (Bierkade).

Leiden

In de Universiteitsbibliotheek en het Prentenkabinet aan het Rapenburg 65 vanaf vrijdag de tentoonstelling Italiaanse prentkunst van de 17de eeuw, uit de collectie van het Prentenkabinet van de Rijksuniversiteit Leiden. Tot en met 20 december.

In de Lakenhal een overzicht van de After Nature-schilder Jurriaan van Hall, t/m 25 januari.

In het Centrum Beeldende Kunst (Hooglandse Kerkgracht 19/21) vullen twaalf kunstenaars de ruimte met werken die zijn geïnspireerd op sprookjes. 'Er was eens een sprookje. . .', t/m 7 december.

In het Rijksmuseum voor Oudheden Who's Afraid of Ancient Blue?, met beelden uit Egypte en de klassieke wereld in een azuurblauw decor; Antiek Toerisme: een reis langs het mooiste van het Rijksmuseum van Oudheden is een 'grand tour' langs de mooiste verzamelgebieden van het museum die gevat zijn onder titels als 'religie', 'schrift' en 'dagelijks leven'; Mummies! met 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's. Tot eind 1998.

Middelburg

Een tentoonstelling van Dora García in De Vleeshal, t/m 14 december.

Rotterdam

Alle zalen van het centrum voor hedendaagse kunst Witte de With zijn de afgelopen dagen getransformeerd tot een enorme arena, een installatie, tevens technisch hoogstandje, van Rita McBride. Tegelijkertijd met 'Arena' is haar installatie 'National Chain' te zien. Van 22 november t/m 11 januari.

Ode aan mijn kleren is een cross-overproject tussen beeldende kunst en poëzie. Met beeldende kunst van o.a. Rommert Boonstra, Rien Bout, Leo de Jong en Hans Wap, en gedichten van Cor de Back, Ron Elshout en Manuel Kneepkens. Tot en met 14 december in het Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75.

In het Chabot Museum een presentatie van het werk van Kirchner, de grote Duitse expressionist en oprichter van de kunstenaarsgroep 'Die Brücke'. Met schilderijen, beelden, tekeningen, prenten en foto's uit alle perioden van zijn leven. Tot en met 18 januari.

De Kunsthal in Rotterdam bestaat vijf jaar, en heeft om dat te vieren meer dan driehonderd doeken van kunstenaars uit de Haagse School in huis. UIt alle belangrijke particuliere en openbare collecties is werk verzameld van onder anderen Mesdag, Mauve, Israëls en de gebroeders Maris, t/m 18 januari.

In Museum Boijmans Van Beuningen liefst vier tentoonstellingen met kunst voor de jeugd: een expositie van meubels, een fotoproject rondom de opgroeiende dochter van kunstenaar Daan van Golden, een tentoonstelling met kunst die is gekozen door kinderen en foto's van kindertekeningen van onder anderen Mike Kelley en Nan Goldin. Tot en met 7 december.

Scheveningen

Auke de Vries, beeldhouwer en docent op de Rijksacademie in Den Haag, nodigde 24 van zijn oud-leerlingen van de academie uit, om werk te exposeren in Museum Beelden aan Zee. Onder hen Karin Arink, Erzsébet Baerveldt, Alicia Framis, A.P. Komen/Karen Murphy, Berend Strik en Ida Lohman, t/m 7 december.

Sittard

Sinds de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist in 1995 furore maakte op de tentoonstelling 'Wild Walls' in het Stedelijk Museum in Amsterdam, is haar faam alleen maar gegroeid. In het Stedelijk Museum Het Domein een grote video-installatie van Rist en haar vriend Samir, t/m 4 januari.

Slootdorp

Onder de titel L'Amour fait danser les énes toont Art & Project, Nieuwesluizerweg 42 nieuwe schilderijen van Fons Haagmans, van 21 november t/m 21 december.

Tilburg

In de grote hal van het Nederlands Textiel Museum snorren vanaf vrijdag twee naaimachines, hoog in de lucht. Ze borduren in een grote witte doek gestaag het gedicht 'Gereedschap'. Een installatie van de Argentijnse kunstenaar Jorge Baldessari, van 21 november t/m 1 maart.

Na zeventien jaar is de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Giuseppe Penone terug in Nederland. In een overzicht van zijn werk in De Pont in Tilburg toont Penone beelden en tekeningen uit de afgelopen zeven jaar, die alle als basis de vertakkingen van een stam hebben, t/m 8 febr. Verder in De Pont recente schilderijen van Robert Zandvliet. Tot en met 4 januari.

De onvermoede creatieve mogelijkheden van het kopieerapparaat komen aan bod op de tentoonstelling van copy-art in het Scryption. Tot en met 1 maart.

Venlo

Huub Beurskens geniet als dichter aardig wat bekendheid. Veel minder bekend is dat hij ook beeldend werk maakt. Lokaal 21, Houtstraat 21, toont portretten en landschappen van zijn hand. Van 22 november tot en met 4 januari.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden