BEELDENDE KUNST

Almere..

Amersfoort

Armando Museum (de Elleboogkerk): Armando, Vormen en herinnering is een tentoonstelling met werk van Armando, samengesteld aan de hand van het gelijknamige boek van Ernst van Alphen, die hierin een nieuwe visie op het werk van Armando toont. Tot en met 18 maart.

Onder het motto Grafiek voor honderdelf piek presenteert het Amersfoorts Kunstenaars Genootschap De Ploegh grafiek, beelden, fotografie, keramiek en sieraden van ruim zestig leden. Van 7 januari t/m 25 februari in Galerie de Ploegh/Museum Flehite (Westersingel 50).

Amstelveen

Cobra Museum: het museum viert zijn vijfjarig bestaan met Het kind in Cobra, een tentoonstelling met 120 werken waarin de invloed van de kindertekening op de Cobra-beweging zichtbaar is (t/m 28 januari); sculpturen, gouaches en schilderijen van Antonietta Peeters, t/m 27 januari.

Amsterdam

Galerie De Witte Voet (Kerkstraat 135): werk van Netty van den Heuvel, 6 januari t/m 7 februari.

Slewe Galerie (Kerkstraat 105 a): geometrische schilderijen van Steven Aalders, 6 januari t/m 10 februari. Galerie de Expeditie (Leliegracht 47): Bedspreien en rookgordijn van Fransje Killaars, t/m 27 januari.

Galerie Witteveen (Keizersgracht 538): kinderschilderijen van Anneke Timmerman, t/m 23 januari.

Sotheby's (De Boelelaan 30): in About time presenteert het veilinghuis schilderijen, sculpturen en reliëfs van de Nederlandse kunstenaar Joseph Cals. Van 5 t/m 21 januari.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59): Mindset, video verhalen van Saskia Olde Wolbers. Tot en met 28 januari.

Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Brouwersgracht 276): Nicolaas Wijnberg - Een man van kleur toont schilderijen, affiches, illustraties en bibliofiele uitgaven van Wijnberg, die onlangs de oeuvreprijs kreeg van het fonds. Tot en met 20 januari.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (Nes 45): beelden en sculpturen van de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon, t/m 4 februari.

Consortium (Oostelijke Handelskade 29): op de tentoonstelling The Notice Day in this Factory is Thursday werk van jonge Noord-Ierse kunstenaars. Fotografie, installaties en videowerk van Susan MacWilliam, Dan Shipsides, Moira McIver, Peter Richards en Mary McIntyre. Tot en met 21 januari.

Arti et Amicitiae (Rokin 112): onder de titel Is er straks nog verschil tussen leven en dood exposeren Franco Angeloni, Merijn Bolink, Martin uit den Bogaard, Micha Brendel, Wim Delvoye, Damien Hirst, Erik Hobijn, Ruud Lanfermeijer, Paul Perry, Martin Riebeek en Startel. Tot en met 21 januari.

Galerie Carla Koch (Prinsengracht 510 sous): hybride, gelaagde glasobjecten van Menno Jonker. 'Shades of pale', t/m 13 januari.

Outline (Oetewalerstraat 73): Apocalypse Now and Next Week. Werk van o.a. Lisa Holden, Pat Flynn, Mark Briggs, Clive Caswell en Paul Needham. Tot en met 27 januari.

Elke nacht, van zonsondergang tot zonsopgang worden projecties vertoond in het Vondelpark. Tot met 7 januari van Audrey Ng.

Het Rembrandthuis presenteert 85 prenten van de Zwitserse kunstenaar Gérard de Palézieux (1919). Zijn werk wordt nu voor het eerst buiten Zwitserland getoond. Tot en met 25 februari.

Museum van Loon (Keizersgracht 672): in Home is where the heArt is, een tweejaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunstenaars, werk van Franz Ackermann, Atelier van Lieshout, Otto Berchem, Maurizio Cattelan, Martin Creed, Jeroen Eisinga, Ram Katzir, Job Koelewijn, Steve McQueen, Richard Wright en Edwin Zwakman.

Helden, hoezo?, een tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum waarin heldhaftige en romantische heldenverhalen over zeeoorlogen tegen het licht worden gehouden. Tot en met 13 mei 2001.

Stedelijk Museum: De Voorstelling, de tentoonstelling waarin Koningin Beatrix als gastconservator optreedt en driehonderd werken uit de collectie koos (t/m 4 februari); Dutch Glory, werken op papier van dertig Nederlandse kunstenaars onder wie Henk Visch, Hannah van Bart, René Daniëls, Marlene Dumas, Henri Jacobs, John Körmeling en Juul Kraijer (t/m 4 februari).

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Rijksmuseum: in Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Apeldoorn

Archipel (Vosselmanstraat 402): tekeningen uit 'het reservaat' van Robbie Cornelissen. Van 6 januari t/m 4 februari.

Arnhem

Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland (Steijnstraat 12): tekeningen en schilderijen van Puck Willaarts. Van 10 januari t/m 27 februari.

Breda

Artotheek (Boschstraat 22a): de reizende tentoonstelling Luchtpost van Gerrie Moll. Moll ontwikkelde kleine camera's obscura, die door reizigers overal ter wereld aan de hemel zijn blootgesteld en naar haar retour zijn gezonden. Het resultaat van deze grote partij 'luchtpost' is van 9 t/m 24 januari in de Artotheek Breda te zien.

Den Haag

Louis Couperus Museum (Javastraat 17): Couperus inspireert... beeldend kunstenaars is een tentoonstelling van het museum in samenwerking met Pulchri Studio. Leden van Pulchri tonen hedendaags werk dat geïnspireerd is op het werk van Couperus, met werk van o.a. Fioen Blaisse, Peter Donkersloot en Jan Wolkers. Tot en met 1 april.

Haags Gemeentemuseum: Pleidooi voor intuïtie is de eerste expositie van de nieuwe directeur Wim van Krimpen (t/m 14 januari); museumconservatoren Mariette Josephus Jitta en Titus Eliëns bezochten 1400 huizen van Vrienden van het Gemeentemuseum, en stelden van de kunst(nijverheid) die ze daar aantroffen een tentoonstelling samen. Huiskamers? Schatkamers!, t/m 4 februari.

Mauritshuis: een overzicht van veertig schilderijen van fijnschilder Gerrit Dou (1613-1675), t/m 25 februari.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum schilderkunst van Hadassah Emmerich, Harm Goslink Kuiper en Ronald Zuurmond, alle drie genomineerd voor het Wim Izaks Stipendium 2000, een aanmoedigingsprijs van 20.000 gulden voor jonge schilders (t/m 14 januari); hoogtepunten uit het Ikonenmuseum Recklinghausen (t/m 14 januari).

Eindhoven

Van Abbemuseum (Vonderweg 1): onder de titel Buren toont het museum hedendaagse beeldende kunst uit de eigen provincie van Thomas Bakker, Marc Bijl, Wineke gartz, Mathilde ter Heijne, Diederik Klomberg, Sjaak Langenberg, Dirk van Lieshout, Erik van Lieshout, Phoebe Maas, Steffen Maas, Laurent Malherbe, Jeroen Offerman, Paul van Osch, Alexandra Rouppe van der Voort en William Speakman. Tot en met 4 februari.

Museum Kempenland (St. Antoniusstraat 5-7): Tussen realisme en impressionisme. Aquarellen van Meesters van de Haagse School, 120 aquarellen (t/m 14 januari); schilderijen van de Eindhovenaar Henri Hess (t/m 14 januari).

Enschede

Villa de Bank (Espoortstraat 182): in de tentoonstelling Autisme werk van Dan Dryer, Astrid Piethan, Marion Schebesta en Jörg Koslowski. Van 9 januari t/m 2 februari.

Groningen

Groninger Museum: een overzicht van beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); een overzicht van mode fotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Haarlem

Voor de manifestatie Whitelight op en rond de Grote Markt verruilen 25 kunstenaars tijdelijk hun atelierruimte voor een etalage. Onder hen Jop Horst, Dana Wyse, Marcus Weber & Thaddäus Hüppi en Martin Riebeek. Van 8 januari t/m 13 februari.

Teylers Museum: Een kijk op Suriname, tekeningen en diorama's van Gerrit Schouten, t/m 18 maart; alledaagse taferelen van de Haagse tekenaar Marcel van Eeden (t/m 28 januari).

Leeuwarden

Fries Museum: op 7 januari houdt veilinghuis Glerum een taxatiedag voor antieke voorwerpen en schilderijen en in het bijzonder voor werk uit Indonesië. 'Seltsames Wohlbefinden' en 'Besonderes Vergnügen' zijn titels van foto's van de Duitse Daniela Steinfeld, die zichzelf fotografeert (t/m 18 februari); in zijn nieuwe werk creëert Harmen Abma ruimtelijke tekeningen door installatiedraad te knopen aan betonvlechtwerk (t/m 18 februari); Alles in de wind zijn portretten van Emo Verkerk (t/m 18 februari).

Princessehof Leeuwarden: Comic Relief, beelden van Gijs Assmann (t/m 11 februari); Magische Aarde: figuratieve keramiek uit Afrika. Met aardewerk uit o.a. Mali, Ghana, Nigeria en Soedan. Verlengd t/m 4 februari.

Leiden

Rijksmuseum van Oudheden: Farao's van de Zon een tentoonstelling over de befaamde farao Achnaton. Tot en met 18 februari.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer met als titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' (t/m 28 januari); overzicht van zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert. Tot en met 11 febru-ari.

Nijmegen

Museum het Valkhof (Kelfkensbos 59): het landschap ten oosten van Nijmegen trok begin 19de eeuw veel kunstenaars. Heerlijke natuurtooneelen toont romantische landschapschilderkunst uit Beek en Ubbergen (1810-1860). Tot en met 18 februari; Bonjour monsieur Marius is een ode aan de tachtigjarige beeldhouwer Marius van Beek, 10 januari t/m 25 maart.

Roermond

Stedelijk Museum Roermond (Andersonweg 4): portretschilderijen van de laat 19de-eeuwse schilder Hendrik Luyten, t/m 25 maart.

Rotterdam

Cokkie Snoei (Mauritsweg 55): pictogram-schilderijen van Heike Kati Barath en digitale tekeningen van Úna Henry's. Van 7 januari t/m 4 februari.

TENT. Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (Witte de Withstraat 50) luidt het jaar in met een nieuwjaarsbijeenkomst inclusief verrassingsprogramma. Verder in TENT. onder meer schilderijen van Farida Laan, animaties van Han Hoogerbrugge, tekeningen van Lina Kramer.

Utrecht

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari; een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden