BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Sculpturen, installaties en multimediale presentaties van zes Duitse kunstenaars zijn samengebracht in de tentoonstelling stad, land, rivier in De Zonnehof (Zonnehof 8). Van 24 maart tot en met 6 mei.

Amsterdam

Bojan Sarcevic vroeg een traditioneel Arabisch muziek-ensemble beroemde popsongs in te studeren. De confrontatie met de hen zo vreemde muziek en het instuderen daarvan legde hij vast op video. De installatie cover versions met deze beelden is te zien in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59). Van 24 maart tot en met 6 mei.

Superheroes in Action is een tentoonstelling van computeranimaties, projecties 'en meer' van Elenio Pico. Canvas international art, Lijnbaansgracht 319, van 24 maart tot en met 14 april.

Bernard Heesen toont experimentele kunst uit glas op de tentoonstelling Encyclopaedische gewrochten in Galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90) en op een nog geheime lokatie. Van 24 maart tot en met 30 april. Tel. 020.4275770.

Schilderijen en computeranimaties van Eelco Brand in Torch Gallery (Lauriersgracht 94). Van 24 maart tot en met 21 april.

In galerie Akinci (Lijnbaansgracht 317) zaterdag vanaf 17.30 uur drie performances, behorende bij installaties van Yael Davids.

De Argentijnse kunstenares Florencia Martinez bedrukt oude stukken stof met haar wonderlijke, schijnbaar uit het verleden afkomstige figuren. De mythologie van het dagelijks leven heet de tentoonstelling van haar werk in galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 439). Van 22 maart tot en met 21 april.

Cobra (Museum voor Moderne Kunst): overzicht van schilderijen van Eugène Brands (t/m 3 juni).

Galerie Josine Bokhoven (Prinsengracht 154): pasteuze olieverfschilderijen van Marie José Robben (t/m 10 april).

De Praktijk (Lauriergracht 96): 'Smell of Desert', schilderijen op groot-formaat van Houcine Bouchiba en 'Deep in the heart of darkest America', werk op papier van Lise Haller Baggesen (t/m 14 april).

De Nieuwe Kerk: De Weg naar de Hemel, kerkschatten uit de collecties van onder meer de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum in New York, samengebracht door Jan van Os (zie ook het Catharijneconvent in Utrecht). Tot en met 22 april.

Museum van Loon (Keizersgracht 672): in Home is where the heArt is, een tweejaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunstenaars, werk van Franz Ackermann, Atelier van Lieshout, Otto Berchem, Maurizio Cattelan, Martin Creed, Jeroen Eisinga, Ram Katzir, Job Koelewijn, Steve McQueen, Richard Wright en Edwin Zwakman.

Helden, hoezo?, een tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum waarin heldhaftige en romantische heldenverhalen over zeeoorlogen tegen het licht worden gehouden. Tot en met 13 mei 2001.

Stedelijk Museum: in aflevering negen van de serie 'Kabinet Overholland' werken op papier van Davor Vrankic (t/m 22 april); De Analogie van het Oog is een tentoonstelling met uiteenlopend werk van JCJ Vanderheyden, vanaf de jaren zestig tot nu (t/m 13 mei); groot retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar/acteur/regisseur Dennis Hopper. Voor de gelegenheid wordt ook een ruime selectie Amerikaanse kunst uit de collectie getoond (t/m 16 april); zo'n tweehonderd schilderijen, tekeningen en werken op papier uit de in totaal ongeveer 1600 werken tellende collectie Chardzjiëv, t/m 6 mei.

Van Gogh Museum: Impressionisme. De vrijheid van de losse toets, 75 echte impressionistische schilderijen van Monet, Morisot, Pissarro, Renoir, Sisley en Van Gogh (t/m 20 mei).

Rijksmuseum: onlangs is 'De Heilige Maagschap' van de 15de-eeuwse schilder Geertgen tot Sint Jans gerestaureerd en nu weer voor publiek toegankelijk (t/m 29 april); Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Tot en met 1 april.

Arnhem

Museum voor Moderne Kunst: Het is gezien is een tentoonstelling, samengesteld door Leen van Weelden die afscheid neemt als directeur Tentoonstellingsdienst van de Stichting Beeldende Kunst Gelderland(t/m 22 april).

Assen

Drents Museum (Brink 1): Appellation Contrôlée Noord-Nederlandse figuratieve kunst uit de collectie van een Asser hotelier. Met werken van Paul van der Linden, Max Stokvis, Sam Drukker, Matthijs Röling, Trudy Kramer, e.a. (t/m 27 mei).

Den Bosch

Artis nodigde zes schilders uit om elk samen met een collega in de tentoonstellingsruimte te werken. De resultaten zijn te zien op de tentoonstelling Mind the Gap van 24 maart tot en met 15 april in Artis (Boschveldweg 471).

Noordbrabants Museum (Verwersstraat 41): Panorama op de wereld, over de ontwikkeling van het Zuid-Nederlandse landschap tussen 1500 en 1675 (Jeroen Bosch, Herri met de Bles, Joachim Patinir, Paul Bril en Peter Paul Rubens). Di t/m vr 10-17u, za-zo 12-17u. Tot en met 10 juni.

Den Haag

De expositie Schilderen in Galerie Ramakers (Toussaintkade 51) toont composities op linnen van Ien Lucas. Van 25 maart t/m 22 april.

Christie van der Haak schildert complexe patronen van bonte florale en geometrische vormen. Galerie Maurits van de Laar toont deze en keramische werken op de tentoonstelling Jauchzend betrübt. Van 25 maart tot en met 22 april.

Pulchri Studio (Lange Voorhout 15): boekobjecten en schilderijen van Zhanhong Liao en assemblages en kleurpotloodtekeningen van Odette Saulnier (10 t/m 29 maart).

Haags Historisch Museum (Korte Vijverberg 7): zestig tekeningen uit de collectie van het Haagse kunsthandelaars-echtpaar Saam en Lily Nijstad-Einhorn ( t/m 27 mei).

Museon (Stadhouderslaan 41): Beestenbende, de kunst van het opzetten toont ruim 500 dieren uit de collectie. Tot en met 16 april.

Haags Gemeentemuseum: veertig schilderijen van de Britse figuratieve kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), plus foto's en tekeningen uit het atelier van Bacon. Tot en met 13 mei (www.bacon.nl); voor The Beauty of Intimacy - Lens and Paper putte gastconservator Carel Balth uit één van de belangrijkste Engelse verzamelingen hedendaagse kunst: die van het Britse bankiersechtpaar George en Angie Loudon (t/m 15 april); Pleidooi voor intuïtie, de eerste expositie van directeur Wim van Krimpen, is verlengd tot en met 1 april.

Dordrecht

Dordrechts Museum: Griekse Goden en Helden in de tijd van Rubens en Rembrandt, honderdertig meesterwerken van Bloemaert, Jor deans, Goltzius en Cuyp (t/m 6 mei).

Galerie Blom (Joh. de Withstraat 43): schilderijen en aquarellen van Jaap Hillenius, die in 1999 overleed (t/m 28 april).

Eindhoven

Dyane Donck, Fraser Geesin, Harm Goslink Kuiper, Rene Kaptyn, Martijn Rooker, Jake de Vos en Stan Wannet integreren geluid en beeldende kunst in hun werk. Vanaf 25 maart exposeren zij onder de naam Opus Kadett in de Fabriek(Baarsstraat 38).

In het Van Abbe Museum (aan de Vonderweg) een solo-tentoonstelling van Pierre Huyghe, voor wie het overdoen van gebeurtenissen een terugkerend thema is (tot en met 6 mei); expositie van recente monochrome schilderijen van Ben Akkerman (tot en met 6 mei).

Emmen

Diverse schilders van het Drents Schildergenootschap exposeren in het Centrum Beeldende Kunst (Raadhuisplein 1). Van 24 maart tot en met 6 mei.

Groningen

Groninger Museum: zeven monumentale werken van de in China geboren kunstenaar Zhuang Hong Yi (t/m 10 juni); drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april).

Iedere laatste zondag van de maand rijdt een bus langs plm. vijftig door de stad verspreid staande kunstwerken van o.a. Willem Valk, Wladimir de Vries, Hans Mes, Jan Wolkers, Erwin Olaf en Hans van Bentem. Aanmelden: tel. 050-3090757 (www.kunstexcursie.nl).

Haarlem

Frans Halsmuseum (Groot Heiligland 62): een overzichtstentoonstelling van Henk van Woerden. Vaarwel Paradijs t/m 6 mei.

Teylers Museum: prenten uit de periode 1580-1780 die Ovidius' Metamorphosen verbeelden (t/m 10 juni).

Hoorn

Westfries Museum (Rode Steen 1): een overzicht van de Limburgse schilder Leender van Dijk (1939). Tot en met 22 april.

Leeuwarden

Fries Museum: in Pijlers toont het museum zijn aankopen van Friese kunstenaars in relatie tot ander werk van die kunstenaars. Met werk van Henk Bleeker, Machiel Braaksma, Machteld van Buren, Anne Feddema, Tjibbe Hooghiemstra, Claudy Jongstra, Zoltin Peeter, Freark van van der Wal, Ramon van de Werken, Marten Winters, e.a. Tot en met 10 juni; Uit de doeken is een selectie schilderijen, aangevuld met kleding en accessoires die op het doek te zien zijn (t/m eind augustus); Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680) is dé Friese landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Een overzicht t/m 8 april.

Buro Leeuwarden (Turfmarkt 11): t/m 8 april 'Genesis', een serie nieuwe werken van Gillion Grantsaan.

Leiden

Naturalis (Darwinweg): een overzicht van dierillustrator Joseph Wolf (1820-1899), t/m 16 april.

De Lakenhal: een overzicht van Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985), een zoekend modernist begin vorge eeuw, t/m 3 juni); De Leidse Fijnschilders uit Dresden, t/m 22 april; Van Ontwerp naar Prent, veertig zeldzame ontwerptekeningen van Nederlandse meesters uit de periode 1550-1700 zoals Goltzius, Bloemaert en De Gheyn, naast de prent of de boekillustratie die er naderhand naar is vervaardigd (t/m 15 april).

Middelburg

In de Vleeshal (Zusterstraat 7) een videokunstwerk van Chris Cunningham en computergegenereerde clips van 0010. Van 25 maart tot en met 20 mei.

Nijmegen

Museum het Valkhof (Kelfkensbos 59) is de centrale verzamelplaats voor de Biënnale Gelderland. 'This is how it feels' heet de vijfde aflevering, die is samengesteld door de Duitse beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker Gerd Borkelmann (t/m 13 mei).

Oss

Museum Jan Cunen (Molenstraat 65): Uit de verf komen (at ease) confronteert hedendaags werk met 19de-eeuwse werken van o.a. Andreas Schelfhout en Willem de Zwart. Met schilderijen van Nan Groot Antink en fotografische werken van Albert van Westing (t/m 3 juni) .

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: Mobile Wall System een overzicht van bruiklenen en schenkingen die het Museum de afgelopen jaren heeft gekregen, in een tijd dat er een aankoopstop bestond (t/m 6 mei).

Witte de With (Witte de Withstraat 50): in Wild Zone onderzoeken Carsten Nicolai, L.A. Raeven, Jennifer Tee, Raimond Wouda het begrip ruimte (t/m 15 april); een museumbibliotheek van de Afrikaanse kunstenaar Meschac Gaba (t/m 15 april).

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (20 januari t/m 16 april); Annette Meyer presenteert haar BodywrappInc, t/m 6 mei.

Tilburg

In het Natuurmuseum (Spoorlaan 434) presenteren veertien kunstenaars hun beeld van de kat op de tentoonstelling Natuurlijk, de Kat! Van 25 maart tot en met 4 juni.

Stichting De Pont: een overzicht uit werk van de afgelopen tien jaar van 'Neêrlands beroemdste concept-kunstenaar' Jan Dibbets (t/m 17 juni).

Uden

Verscheidene kunstenaars maakten een persoonlijke interpretatie van een zittende Maria met het lichaam van haar dode zoon op haar schoot voor de expositie Pieta. Museum voor religieuze kunst (vorstenburg 1), van 24 maart tot en met 27 mei.

Utrecht

Centraal Museum: een overzicht van het werk van Dick Bruna (t/m eind juni).

Museum Catharijneconvent: De weg naar de hemel, tentoonstelling over reliekverering (waarvan het andere deel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien) met relikwieën uit de Lage Landen, t/m 22 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden