BEELDENDE KUNST

De exposities Peter de Grote en Holland en Catharina vormen het hoogtepunt van het Peter de Grote Jaar. Het Historisch Museum toont 250 kunstwerken, medische instrumenten, anatomische preparaten en andere voorwerpen uit de Kunstkamer in St.-Petersburg....

Amsterdam

Spiegel van alledag toont zo'n 140 prenten van Hollandse en Vlaamse meesterkunstenaars als Pieter Breugel, Rubens, Rembrandt en Van Ostade. De tentoonstelling werd samengesteld door hoofdconservator van het Rijksprentenkabinet Ger Luijten en emeritus-hoogleraar Eddy de Jongh. In het Rijksmuseum, tot en met 4 mei.

Het Stedelijk Museum wijdt een retrospectief aan Markus Lüpertz, samengesteld door Rudi Fuchs en Lüpertz zelf, en bestaande uit zo'n 75 werken uit de periode van 1962 tot heden. De schilderijen zijn op kleur of materiaal per zaal gerangschikt. Tot en met 31 maart.

Ook in het Stedelijk Museum de tentoonstelling Kabinet, van jonge Russische kunstenaars uit Sint-Petersburg. Tot en met 6 april.

Voor het eerst is een deel van de collectie van het Joods Museum in het Stadsmuseum te Berlijn buiten Duitsland te zien. Joden in Berlijn. Een hoge prijs voor integratie presenteert een breed scala van objecten, waaronder een zelfportret van Max Liebermann en servies. In het Joods Historisch Museum, tot en met 1 april.

Galerie Espace, Keizersgracht 548, toont tot en met 29 maart werk van Klaas Gubbels.

In Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, schilderijen van Walter Francia, tot en met 18 april. Verder werk van Mary Schoonheyt, van 21 maart tot en met 19 april.

In Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, zijn schilderijen te zien van Kees Smits. Tot en met 29 maart.

Fotowerken van Corinne Filippi en keramiek van Daniël Levi zijn te zien in de Pulitzer Art Gallery, Prinsengracht 325. Tot en met 23 april.

Signs at Large is een tentoonstelling van zes beeldend kunstenaars, onder wie Paul van Dijk, Arno Kramer en Roland Sohier. In De Zaaijer, Keizersgracht 22, van 23 maart tot en met 21 april.

Apeldoorn

De tentoonstelling Tsaren tronen op Het Loo, in Paleis Het Loo, gaat over de relatie tussen tsaar Peter de Grote en het Nederlandse vorstenhuis. Te zien zijn schilderijen van Hollandse meesters, Chinees porselein, kostuums, uurwerken, vazen en tronen, waaronder die van Peter de Grote. Tot en met 3 april.

De Belgenmoppen zijn al veel ouder dan vandaag. In het Historisch Museum spotprenten uit 1830, het jaar van de Belgische afscheiding. Over koning Willem I als verlopen kaashandelaar, en België als land van de domme gans. Tot en met 31 maart.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekende werk uit de jaren twintig te zien is. Verlengd tot en met 31 mei.

Den Bosch

In stedelijk museum Het Kruithuis zijn tot en met 20 april sculpturen te zien van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol (1957).

Den Haag

Religieuze twee- of drieluiken uit de late Middeleeuwen zijn in de loop der tijd vaak uit elkaar gehaald en als losse kunstwerken tentoongesteld. De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit die tijd zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. Pronkstuk is het 'Drieluik met de geboorte van Christus' van de Vlaming Gerard David (1460-1523), waarvan de losse delen voor het eerst sinds de jaren dertig weer herenigd. In het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

Voor de eerste keer is in Nederland een overzicht te zien van de Deense kunst uit de periode 1800-1850. De eerste helft van de vorige eeuw bloeide de kunst in Denemarken enorm op door bekende figuren als schrijver/kunstenaar Hans Christian Andersen, de beeldhouwer Thorvaldsen en schilders als Christoffer Wilhelm Eckersberg en Constantin Hansen. Uit die periode toont De Gouden Eeuw van Denemarken een selectie van de Deense schilder-, beeldhouw- en tekenkunst. In Museum Het Paleis, tot en met 19 mei.

Het Haags Historisch Museum brengt een expositie over de Nederlands-Russische vorstenbanden. Met de bruidsschat van Anna Pavlovna, voorwerpen uit de Russische kapel in Rustenburg, en vele andere, nooit eerder tentoongestelde voorwerpen. Tot en met 27 april.

Ruim honderd kunstwerken, voornamelijk schilderijen, zijn vanwege het 150-jarig bestaan van de Pulchri Studio door het Haags Gemeentemuseum bijeengebracht. De tentoonstelling Van Weissenbruch tot Westerik bevat werken van Pulchri-leden als Mesdag, Israëls, Mauve en de gebroeders Maris. Lange Voorhout 15, tot en met 27 april. Tevens olieverfschilderijen en kleuretsen van Willy Belinfante, tot en met 3 april.

In Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, tot en met 2 april nieuwe werken van Jan Grosfeld, tekeningen van Otto Egberts en schilderijen van Dino Ruissen.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum maakte uit de eigen collectie negentiende-eeuwse schilderkunst een selectie die een beeld geeft van een eeuw landschaps- en zeeschilderkunst in Dordrecht. Met werk van onder anderen Jacob van Strij en Johannes Christianus Schotel. Dordtse Schapen en Schepen duurt tot en met 30 maart.

Recente olieverfschilderijen van Ton Kraayeveld en linoleumsneden van Ondine de Kroon zijn te zien bij Pictura, Voorstraat 190-192. Van 21 maart tot en met 17 april.

Eindhoven

Marijke van Warmerdam is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de succesvolste vrouwelijke kunstenaars van Nederland. Haar werken kenmerken zich door hun bijzondere eenvoud: een kind op een fiets, limonadeblikjes, een landend vliegtuig, een ballon. Door de onalledaagse context waarin zij haar werk plaatst, wordt het 'bekende bijzonder gemaakt'. Het Van Abbemuseum toont Van Warmerdams werk onder de titel Enkel, dubbel, dwars tot en met 13 april. In die periode tevens de expositie Voorstelling, met werk van Suchan Kinoshita.

Gouda

De Gilden in Gouda heet de overzichtstentoonstelling van de Stedelijke Musea Gouda over de ambachtslieden die de stad van 1404 tot 1795 bevolkten. Altaarstukken, fijnbewerkte gildenglazen, zilveren begrafenisschilden, houten kisten, instrumenten en andere voorwerpen. Ook de geschiedenis van de broederschappen wordt belicht. Oosthaven 10, tot en met 30 maart.

Haarlem

Een van de meest waardevolle collecties zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. De bijzondere tentoonstelling is samengesteld naar aanleiding van een bestandscatalogus waarin het complete werk is opgenomen van kunstenaars die tussen 1575 en 1630 zijn geboren, onder wie Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei.

Het Frans Halsmuseum schenkt ook dit jaar weer aandacht aan bloemen als thema voor een tentoonstelling. Het Boeket toont schilderijen en andere kunstwerken waarop bloemen voorkomen, historische boeken met bloemillustraties en rondleidingen. Van 22 maart tot en met 19 mei.

Heerlen

De Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) raakte begin jaren twintig sterk beïnvloed door de ideeën van Nederlandse architecten en kunstenaars van De Stijl. In zijn collages, reliëfs en schilderijen verwees hij regelmatig naar Nederland. Stadsgalerij Heerlen heeft nu ruim veertig, deels niet eerder tentoongestelde werken bijeengebracht die Schwitters in de periode 1923-1936 in Nederland maakte. Tot en met 8 juni.

Kampen

Wir werden sehn is een tentoonstelling van de Duits-Japanse Suchan Kinoshita die vrijwel tegelijkertijd in Kampen en Berlijn te zien is. Kinoshita maakt onder meer installaties van huisstof, opblaasbare, rubberen handsculpturen en potloodobjecten. Stichting Kunstruimte, van 23 maart tot en met 13 april.

Leiden

In De Lakenhal ruim vijftig schilderijen, aquarellen, tekeningen en etsen van Chris van der Windt (1877-1952), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Leidse School. Van 22 maart tot en met 26 mei.

Middelburg

In Metro S, Kuiperspoort 22, is tot en met 5 april beeldend werk te zien van Gillion Grantsaan, onder de titel Fort Zeelandia.

Nijmegen

Schilderijen en werken op papier van de Franse kunstenaar Gérard Garouste zijn te zien in Museum Commanderie van Sint-Jan, Franse Plaats 3. Garouste maakt vaak mythische voorstellingen in de traditie van meesters als El Greco en De Chirico. Tot en met 27 april.

Rotterdam

Piet Mondriaan schilderde tot ongeveer 1920 vooral landschappen, en experimenteerde veelvuldig met het impressionisme, luminisme en kubisme. Van die vroege werken heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Samen brengen de tekeningen, aquarellen en schilderijen Mondriaans ontwikkeling in kaart van impressionistische landschapsschilder tot ontdekker van de voorstellingloze composities van 'de universele harmonie'. Tot en met 8 juni.

Welk schilderij vinden Nederlanders 'most wanted' en welk soort 'most unwanted'? Op die vraag geeft het New Yorkse kunstenaarsduo Komar & Melamid antwoord met de tentoontstelling The People's Choice. Een onderzoeksbureau vroeg Nederlanders wat zij mooi en lelijk vinden aan een schilderij en welke rol kunst in hun leven speelt. Op basis van de uitkomsten vervaardigden Komar & Melamid 'het meest gewenste' en 'het meest ongewenste' schilderij. Bovendien worden met een dertigtal kunstwerken de ideeën verbeeld van de cultuurwoordvoerders van de grote politieke partijen. In De Kunsthal, tot en met 18 mei.

Voor de vijfde keer laat Museum Boijmans Van Beuningen een gastconservator op basis van de museumcollectie een tentoonstelling samenstellen - ditmaal door de Franse kunsthistoricus en filosoof Hubert Damisch. Van 22 maart tot en met 18 augustus.

In het kader van het internationale kunstproject Angelus Novus, waarbij galeries elkaar laten kennismaken met werk van hun kunstenaars, exposeren in Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, onder anderen Jan Boeckx, Cary S. Leibowitz en Sally Webster. Tot en met 6 april.

Spanbroek

In het Frisia Museum voor magisch realisme, Spanbroekerweg 162, de tentoonstelling De school van het Magisch Realisme, met werken van Carel Willink, Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes, Pycke Koch en Dick Ket. Tot en met 30 juni.

Tilburg

Passie/Passion is een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Christian Boltanski (1944) in De Pont. Boltanski neemt de bezoeker tot en met 13 april mee op een tocht langs dood, herinnering, geweld en compassie. Tevens schilderijen van Hans Broek, tot en met 11 mei.

In het Textielmuseum de 'wereldwijde lancering' van Nuno no Kodo, het nieuwste project van de Japanse textielontwerper Junichi Arai. In deze eerste fase van het project heeft Arai aan de hand van dessinontwerpen van Loan Oei en Cecile De Kegel circa zestig nieuwe stoffen ontworpen. Van 22 maart tot en met 20 april.

In Faxx, podium voor hedendaagse kunst (Dunantstraat 1), een installatie van Hans Muller, schilderijen en objecten van Marjolein Landman, een presentatie van Nieuwe Media en werk van de Turkse 'nomadische kunstenaar' Sarkis. Van 23 maart tot en met 11 mei.

Utrecht

Het Centraal Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan de kunstenaar-ontwerper-liedjesschrijver annex toneel-, tv- en radiomaker Wim T. Schippers. Inclusief pingpongbatje en -balletje, pindakaasvloer en zijn tv- en radioprogramma's. Tot en met 27 april.

Vlissingen

Kees Roovers probeert stalen beelden te maken die ook praktisch te gebruiken zijn. De beelden zijn te zien in de dependance Watertoren, Nieuwendijk 42. Van 22 maart tot en met 27 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden