BEELDENDE KUNST

Het Dordrechts Museum toont tot 29 mei het doek Orpheus, spelend met de dieren van landschapsschilder Aelbert Cuyp...

De Paling-oproer in de Jordaan in 1886 is het thema van een expositie die vanaf vandaag in galerie ArtKitchen in Amsterdam begint. Met beelden van Paul Stap, schilderijen van Beth Namenwirth en Leo Wijnhoven, foto's van Peter Edel, videokunst van Raul Marroquin. Tot en met 13 mei.

Vanaf zaterdag in Lokaal01 in Breda de tentoonstelling Voilà POLYgenETIC. Geert Dekkers, Jan van den Dobbelsteen en André Kok maakten installaties van afvalmaterialen. Een dag eerder begint in Lokaal01 in Antwerpen een gelijknamige tentoonstelling met werk van Berna Esselaar en Karen Oude Alink.

In de serie Tekenen die het Tilburgse Centrum voor Kunst en Vormgeving verzorgd, worden zondagmiddag in Kunstuitleen Tilburg elf animatiefilms getoond van hedendaagse kunstenaars. Chris Manders verzorgt een inleiding over 'tekenen en animatiefilm'.

Towards A Theory Of The Image is een tweedaags symposium over aard en functie van beelden. Sprekers zijn Régis Debray, Dick Hebdige, Martine Joly, Scott Lash, Heinz Paetzold en Richard Wollheim. Vandaag en zaterdag in de Jan van Eyck Akademie in Maastricht.

'Kunst is goed, meer kunst is beter.' Deze vuistregel hanteert het kunstenaarsintitiatief De Fabriek om het 15-jarig bestaan te vieren. Goed Roeren is een totaalevenement met medewerking van vijfendertig kunstenaars en 'geen gewone tentoonstelling'. Vanavond in De Fabriek, Baarsstraat 38, Eindhoven.

Vandaag begint in de Io Galerie (Heemraadssingel) in Rotterdam een expositie van acht Iraanse in Nederland werkzame kunstenaars. Tot en met 30 april op vrijdag, zaterdag en zondag.

Arti et Amicitiae in Amsterdam heeft een aantal kunstenaars in huis die de techniek op een creatieve manier toepassen: De Uitvinders. Opening vandaag.

Galerie Slaphanger in Rotterdam belooft dat niemand ook maar iets meer van kunst zal begrijpen na het zien van Hot Barbie Art, een expositie van J.W.P. Zandvliet, een 'babykiller' die Barbies omsmelt. Van 1 tot en met 29 april.

In het Groninger Museum van 2 april tot en met 21 mei Peiling 4 met modern design van Piet Hein Eek en Jeanine Keizer, fotografie van Inez van Lamsweerde, Carli Hermes, mej. C. Tollens en Pepeijn Provily, computerkunst van Micha Klein, disney/baby-sculpturen van Harma Heikens, en een installatie van het kunstenaarsduo Tempi & Wolf.

In de serie kasteelpresentaties exposeert Rob Verf schilderijen, tekeningen en objekten in het Gemeentemuseum Helmond. Van 2 april tot en met 21 mei.

In Artis in Den Bosch is zondag om 15 uur een presentatie van Tools & Tales CD-ROM, een interactieve tentoonstelling met bijdragen van meer dan dertig kunstenaars.

'Ultima Thule' is volgens de oude Grieken de meest verafgelegen plek, die ze met hun zeilschepen nog konden bereiken. In de serie Ultima Thule, de stilte van het Einde, deel 2 buigen vier kunstenaars zich in overdrachtelijke zin over dit thema. Esther Jiskoot exposeert als eerste haar werk. Vanaf 2 april bij Stichting Ultima Thule, Pieter Nieuwlandstraat in Amsterdam.

A.R. Penck, vertegenwoordiger van de 'nieuwe figuratieven' die in de jaren zeventig teruggrepen op de pure schilderkunst. Van 6 april tot en 11 juni toont Het Domein in Sittard zijn tekeningen, schilderijen en sculpturen uit de periode 1962-1990.

Nog lopende exposities

Couplet 4 in het Stedelijk Museum in Amsterdam is verlengd tot en met 17 april. Werk van Günther Förg, Sonja Ferlov Mancoba, A.R. Penck, Ika Huber, Lackson Pollock, Robert Ryman, Jannis Kounellis, Carl Andre, Arnulf Rainer, Han Schuil en Avery Preesman.

Het Coop Himmelblau Paviljoen van het Groninger Museum, datbij de opening nog niet was ingericht, heeft nu een vaste collectie in huis: oude beeldende kunst met onder meer werk van Matthijs Maris, Floris Verster en Isaac Israëls.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont aluminium sculpturen van de Amerikaanse kunstenares Cady Noland die zich laat inspireren door afbraak en verval in het Amerikaanse systeem. Tot en met 11 juni.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont Het grote glas, het befaamde sleutelwerk van Marcel Duchamp, met een aantal andere werken van deze kunstenaar.

Schoonheid en Burgerzin, Biedermeierkunst uit Wenen 1815-1848, in het Noordbrabants Museum, Den Bosch.

Het klimaat op reis is een tentoonstelling van schilderijen, tekeningen en objekten van vier buitenlandse kunstenaars die in Nederland wonen en werken, onder wie Joseph Semah en Stanley Brouwn. Tot en met 3 april in het Centrum voor Beeldende Kunst in Leiden.

Uit onmacht naar daadkracht in het Joods Historisch Museum in Amsterdam bestaat uit schilderijen van Felix Nussbaum en affiches en monumenten van Ralph Prins. Tot en met 7 mei.

In Museum Kranenburgh in Bergen Lucebert, een eerbetoon, een ode aan de in mei 1994 overleden Bergense kunstenaar, waarin het accent ligt op het werk uit zijn laatste jaren. Verlengd tot en met 14 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden