Beeld en bejaardenhuis voor Ramses Shaffy

Ramses Shaffy krijgt een eigen kunstwerk in Amsterdam. 36 kunstenaars presenteren vandaag in theater Carré hun ontwerp voor een werk in het toekomstige metrostation Vijzelgracht. Ook zijn er plannen voor een Ramses Shaffy Huis, een woonzorgcentrum voor bejaarde kunstenaars, met een expositieruimte en een theatertje.


Een particulier initiatief om de naam van de in 2009 overleden chansonnier en acteur te verbinden aan het metrostation, liep spaak op het gemeentelijk beleid om stations altijd te vernoemen naar de bovenliggende straat. 'In plaats ervan komt er een op Ramses geïnspireerd kunstwerk in het station aan de Noord-Zuidlijn', zegt Nigaio Wijnen. Met mede-initiatiefnemer Rob Jansma kwam hij op het idee een station naar Shaffy te vernoemen bij het passeren van metrostation Jacques Brel in Brussel. 'Maar een kunstwerk is ook mooi. De inzendingen zijn erg divers. Er zijn veel portretten bij, en ontwerpen geïnspireerd op Ramses' teksten.'


Een jury zal vijf ontwerpen selecteren, waarna het publiek mag stemmen op hun favoriet. De jury bestaat uit Ramses' vrienden Liesbeth List, Jacques Klöters en Jeroen Krabbé, en kunstspecialisten Nina Folkersma en Jos Houweling. Op 27 oktober worden de finalisten bekendgemaakt in het programma Opium TV.


Volgens Jacques Klöters zijn er serieuze gesprekken gaande tussen zorgondernemer Ed Cools en de gemeente Amsterdam over een Ramses Shaffy-zorgcentrum. 'Als mogelijke locatie is onder meer het voormalige Prinsengrachtziekenhuis genoemd.' Tot nu toe telt Nederland één verzorgingshuis voor bejaarde kunstenaars, het Rosa Spierhuis in Laren. 'Het is de bedoeling dat er in zo'n Ramses Shaffy Huis een uitwisseling ontstaat tussen oude en jonge kunstenaars', aldus Klöters.


De initiatieven rondom de nalatenschap van de kleinkunstenaar worden gecoördineerd door de Stichting Ramses Shaffy. Shaffy zelf riep de stichting ooit in het leven om de baten uit zijn erfenis ten goede te laten komen aan jonge kunstenaars. De stichting heeft inmiddels voorwerpen uit Shaffy's woning aan de Herengracht ondergebracht bij afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.


Shaffy staat op meerdere manieren in de belangstelling. De AVRO brengt in 2013 de serie Ramses op de buis. Hoofdrolspeler Maarten Heijmans treedt vandaag met Liesbeth List op in Carré bij de presentatie van de concepten voor het metrokunstwerk.


Chansonnier en acteur Ramses Shaffy werd in 1933 geboren in het Franse Neuilly-sur-Seine en overleed in 2009 in Amsterdam. Hij begon zijn loopbaan als acteur bij de Nederlandse Comedie, maar werd vooral bekend als zanger. Grote successen waren Sammy, Wij zullen doorgaan, Pastorale, Laat me en Zing, vecht, huil, bid, lach, werken bewonder. Foto ANP


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden