Bedroefde reacties na dood Friso

De toestand waarin prins Friso verkeerde sinds hij onder sneeuw bedolven raakte, was uitzichtloos. Toch komt zijn overlijden relatief onverwacht. Mogelijk wordt hij niet in Delft begraven: de broer van de koning is door zijn huwelijk -niet goedgekeurd door het parlement - geen lid van het Koninklijk Huis.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MAUD EFFTING en ANNEKE STOFFELEN

AMSTERDAM - Prins Friso (44) is maandagochtend overleden in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Hij raakte anderhalf jaar geleden in een diepe coma na een skiongeluk in het Oostenrijkse Lech. De prins is vlak voor zijn overlijden niet meer naar een ziekenhuis gebracht.

Zijn toestand was al tijden uitzichtloos. Toch kwam het overlijden relatief onverwacht voor zijn familie. Dat blijkt onder meer uit het feit dat zijn broer, koning Willem-Alexander, moest terugkeren van vakantie in Griekenland en dat prins Jaime de Bourbon de Parme gisteren zijn huwelijk aankondigde. Ook bedankte zijn echtgenote Mabel nog in de nacht van zondag op maandag haar volgers op Twitter voor hun felicitaties voor haar verjaardag; Mabel werd zondag 45 jaar.

Er is bedroefd gereageerd op het overlijden. Voor premier Mark Rutte kwam het nieuws 'ondanks alles toch als een schok'. 'Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader', laat hij weten vanaf zijn vakantieadres. 'Ook voor prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen.' Rutte keert dinsdag vervroegd terug uit het buitenland.

Prins Friso raakte tijdens het skiën op 17 februari 2012 bij het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine en kon pas na 25 minuten uit de sneeuw worden bevrijd. Hij werd in zeer zorgelijke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Innsbruck. Later is hij intensief behandeld en verzorgd in het Wellingtonziekenhuis in Londen, de woonplaats van het gezin.

Ook de artsen daar hebben niets kunnen veranderen aan zijn diep-comateuze toestand. Een maand geleden werd hij van Londen overgebracht naar Huis ten Bosch in Den Haag. De prins verkeerde toen onverminderd in een toestand van minimaal bewustzijn.

'De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging', zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagmiddag laten weten. De RVD opende direct een digitaal condoleanceregister op de website Koninklijkhuis.nl. Op Condoleance.nl was eerder al een officieus register geopend, dat binnen enkele uren door achtduizend mensen werd ondertekend.

Uit de hele wereld kwamen reacties op het overlijden. Zo liet bestuursvoorzitter Helmut Engelbrecht namens Friso's voormalige werkgever Urenco weten dat het team en het bestuur de prins zullen herinneren om 'zijn integriteit, zijn strategische visie en zijn intelligentie'. Friso werkte als financieel directeur bij de Britse fabrikant van nucleaire grondstoffen.

Burgemeester Ludwig Muxel van wintersportoord Lech zegt 'diep geraakt' te zijn door het nieuws. 'Net als veel andere inwoners van Lech kende ik de prins van toen hij nog jong was. Lech zal op gepaste wijze stilstaan bij het overlijden van de prins.'

Zijn Australische vriend Adam Anders herinnert Friso als een 'echte familieman'. Hij ging enkele dagen voor het fatale ongeluk nog skiën met de prins. 'We hebben het gehad over de kinderen, over de toekomst en de vele grote plannen die Friso had.' Volgens Anders besteedde Friso veel aandacht aan zijn dochters Luana en Zaria en vond hij het heerlijk met hen dingen te ondernemen, hun dingen te leren.

Koning Willem-Alexander, prinses Máxima en hun drie dochters kwamen maandagavond aan in Nederland, aldus de RVD. Prinses Beatrix was maandag op paleis Huis ten Bosch. Ook prins Constantijn en prinses Mabel met haar dochters waren daar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden