'Bedrijventerreinen nodig'

Er dreigt een geweldig tekort aan bedrijventerreinen in Nederland. Vooral industriële bedrijven vinden steeds moeilijker een geschikte nieuwe vestigingsplaats. Daarom moet het kabinet van het aanleggen, beheren en verbeteren van bedrijventerreinen een 'nationale prioriteit' maken....

Van onze verslaggever

Het manifest is een initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland, de FNV en het ITSO, een lobby van middelgrote steden die zich inspannen voor een beter industriebeleid. De ondertekenaars willen dat minister Pronk in zijn Vijfde Nota Ruimtelijke ordening die later dit jaar verschijnt, veel meer ruimte reserveert voor de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Maar ook op korte termijn zijn er al extra maatregelen nodig.

Volgens het Centraal Planbureau zal het tekort aan bedrijventerreinen de komende tien jaar in elk geval oplopen tot 1800 hectare. Maar als het huidige economische hoogtij aanhoudt, kan dat ook het dubbele worden.

De overheid zal daarom veel 'flexibeler' moeten omgaan met de ruimtevraag van bedrijven. Daarvoor moet het mes worden gezet in de talrijke vergunningen, milieuregels en inspraakprocedures, waardoor de aanleg van terreinen vaak nodeloos wordt vertraagd.

De boodschap van Ruimte voor Bedrijven is niet onomstreden. Milieu- en natuurorganisaties vinden de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen schromelijk overschat. Veel gemeenten maken melding van wachtlijsten met bedrijven die op zoek zijn naar een nieuw terrein. Maar daarop staan nogal eens belangstellenden die ook al bij een andere gemeente ingeschreven staan.

Daarbij komt dat gemeenten scherp met elkaar concurreren om zoveel mogelijk aantrekkelijke bedrijven (vooral kantoren en transportondernemingen) aan te trekken. Bedrijventerreinen worden dan soms voor een appel en een ei beschikbaar gesteld.

Het manifest is niet blind voor die problemen. De initiatiefnemers pleiten er daarom voor de planning van bedrijventerreinen op regionaal en provinciaal niveau veel beter te coördineren. Opmerkelijk is ook de vaststelling dat de prijs voor nieuwe bedrijventerreinen, hoewel stijgend, nog altijd laag is vergeleken met die van woningbouwgrond. Daardoor is het vaak aantrekkelijker een nieuw bedrijventerrein te beginnen, dan een verouderde locatie beter te benutten.

Minister Pronk van Ruimtelijke Ordening gaat er vanuit dat 35 procent van de ruimtebehoefte van de komende decennia kan worden opgevangen door bestaande terreinen veel intensiever te gebruiken. Het manifest ondersteunt het streven. Maar de initiatiefnemers beklemtonen vooral dat Pronk de winst van een intensiever ruimtegebruik overschat. Veel onderneming stellen tegenwoordig eisen waaraan bestaande, vaak verouderde, kantoor- en industrielocaties niet meer voldoen.

Intensief ruimtegebruik kost bovendien veel geld omdat er op oude terreinen nieuwe voorzieningen moeten komen en de bodem er vaak ernstig is vervuild. De ondertekenaars willen dat minister Zalm van Financiën daarvoor op korte termijn 2 miljard gulden extra ter beschikking stelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden