'Bedrijvendokter' Joep van den Nieuwenhuijzen krijgt 2,5 jaar cel

'Bedrijvendokter' Joep van den Nieuwenhuijzen is vrijdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Volgens de rechtbank in Rotterdam is de zakenman schuldig aan omkoping, meineed, valsheid in geschrifte, meervoudige faillissementsfraude en het gebruiken van een vals diplomatenpaspoort.

ROTTERDAM - Het was een vonnis dat Van den Nieuwenhuijzen vrijdag uiterlijk onbewogen aanhoorde. Een half uur voor aanvang grapte hij nog wat met het personeel van een koffiezaakje naast de rechtbank. Een half uur na de uitspraak zette hij in datzelfde koffietentje ontspannen de tafels en stoelen klaar voor een geïmproviseerde persconferentie. Hij drinkt rustig zijn latte op voordat hij achter de omgedraaide leestafel gaat zitten. 'Het zal u niet verbazen dat ik het vonnis buitengewoon teleurstellend vind', begint Van den Nieuwenhuijzen. 'Dit krijgt een vervolg.' Hij gaat zo goed als zeker in hoger beroep.


In 2004 werd duidelijk dat Van den Nieuwenhuijzen de spilfiguur was in het zogenoemde Havenschandaal. Daarbij kocht hij de directeur van de Rotterdamse haven om in ruil voor tientallen miljoenen euro's aan bankgaranties. Ook mocht die directeur, Willem Scholten, onbeperkt gebruik maken van het Antwerpse appartement van Van den Nieuwenhuijzen. In 2010 werd Scholten al voor dit vergrijp veroordeeld. Vrijdag werd ook Van den Nieuwenhuijzen schuldig bevonden.


De rechter zei het 'ondenkbaar' te vinden dat de verklaringen van Van den Nieuwenhuijzen de waarheid konden zijn. 'Er is achteraf een schijnconstructie opgezet om de ware aard van de zaak te verhullen', concludeerde de rechter.


Van den Nieuwenhuijzen werd vrijdag ook schuldig bevonden aan het gebruiken van een vals paspoort van de Comoren (hij liet het document zien tijdens een alcoholcontrole) en van grootschalige faillissementsfraude bij drie van zijn bedrijven. De rechter zei dat Van den Nieuwenhuijzen volgens een vast en vooral geraffineerd patroon te werk ging en daarmee tientallen miljoenen euro's wegsluisde. 'Daarbij heeft hij puur en alleen zijn eigen belang in ogenschouw genomen', aldus de rechter. Van den Nieuwenhuijzen zou van het geld de hypotheek op zijn zeiljacht hebben afgelost en een golfbaan in China hebben gekocht.


Het Openbaar Ministerie had om een straf van 5,5 jaar gevraagd, maar de rechtbank sprak de zakenman vrij van één van de acht aanklachten tegen hem. Bovendien trokken de rechters zes maanden van zijn straf af omdat Van den Nieuwenhuijzen meer dan vijf jaar op zijn rechtszaak moest wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden