Bedrijven verspillen bij onderzoek drie miljard

Het Nederlandse bedrijfsleven wil steeds opnieuw het wiel uitvinden. Bedrijven verspillen jaarlijks 3 miljard gulden door onderzoek te doen naar technische vindingen die al lang en breed in octrooien zijn vastgelegd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Berger vindt dat er veel te weinig gebruik wordt gemaakt van de informatie van zijn instituut. 'Is men er zich bij de Technische Universiteiten wel van bewust dat 90 procent van de in octrooiliteratuur besloten kennis niet in de universiteitsbibiotheek te vinden is?' vraagt hij zich af.

Om de kennis beter te verspreiden gaat het BIE meer aan voorlichting doen. Het bureau zal daartoe gaan samenwerken met de Innovatiecentra, die nauwe contacten onderhouden met het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Sinds 1978 is het in Europa niet meer nodig om in elk land afzonderlijk een octrooi aan te vragen. Bij het Europese octrooibureau kan een bedrijf of persoon in één keer een aanvraag indienen voor alle 15 aangesloten landen. Het BIE beheert de Nederlandse octrooien.

Het aantal Europese aanvragen heeft zich in de afgelopen jaren gestabiliseerd tot zo'n 70 duizend per jaar. Gemiddeld 70 procent van de aanvragen wordt gehonoreerd. 55 Procent van de aanvragers wil een octrooi in Nederland.

Meer dan de helft van de ingediende ideeën komt van buiten Europa. Amerikaanse bedrijven tekenen voor een kwart van de aanvragen. Eenvijfde van de innovaties is Japans. Nederlandse bedrijven nemen 4 procent van de Europese aanvragen voor hun rekening. Het grootste deel daarvan is afkomstig van grote concerns als Philips, Shell, Akzo, DSM en Unilever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden