Bedrijven staan in de rij voor gevallen generaal

THE NEW YORK TIMES ELISABETH BUMILLER

ARLINGTON - In een dure maar onopvallende straat in een buitenwijk van Washington, pakt de gevallen generaal David H. Petraeus zijn nieuwe leven op. Hij zoekt vergeving van zijn woedende vrouw en hij mist zijn oude baan van directeur van de CIA. Petraeus plant zelfs een terugkeer in het openbare leven.

Volgens vrienden heeft Petraeus, die eerder deze maand aftrad wegens een buitenechtelijke affaire, al aanbiedingen van vier universiteiten om te doceren. Van uitgevers in New York heeft hij talloze voorstellen op zak voor een boek. Hij overweegt lezingen te geven en zitting te nemen in directies van bedrijven. Petraeus heeft Robert B. Barnett, topadvocaat in Washington, in de arm genomen om zijn toekomst vorm te geven. Vrienden zeggen dat hij zelfs niet uitsluit om commentator te worden op televisie.

Niemand uit Petraeus' hechte groep van verdedigers bestrijdt echter dat de wereld van een van de meest gelauwerde generaals van het land flink is gekrompen. De man die werd genoemd als een toekomstige Republikeinse presidentskandidaat en die de oorlogen in Irak en Afghanistan leidde, brengt zijn dagen grotendeels door in vrijwillige ballingschap. Telefonerend en mailend met vrienden.

Volgens zijn vrienden is hij nog steeds ambitieus als altijd, alleen klinkt hij anders. 'Zijn stem heeft niet meer de kracht van vroeger', zegt goede vriend Jack Keane, voormalig vice-chef-staf van de landmacht. Vrienden vrezen dat de man die gewend was aan een overvolle agenda met geheime bezoeken aan het Midden-Oosten en uitnodigingen voor de beste tafels in Georgetown, nu te veel tijd heeft.

'Ik vroeg hem of hij een bepaald artikel had gezien', zegt een vriend die anoniem wil blijven. 'En hij zei: 'Nee, stuur het maar. Ik was al op zoek naar iets om te lezen.' Hij was zo gewend aan een druk leven. Dit is onbekend terrein voor hem.' Een ander zegt dat sommige vrienden zich zorgen maken over Petraeus. 'Hij moet actief blijven.'

De topprioriteit van de generaal is nu om het weer goed te maken met Holly, zijn vrouw met wie hij al 38 jaar is getrouwd, en met zijn twee volwassen kinderen. Maar mevrouw Petraeus houdt haar man thuis overdag geen gezelschap. Sinds het schandaal uitbrak, was ze elke dag op haar werk.

Holly leidt een afdeling van het federale Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) dat militairen en hun families bijstaat met financiële adviezen.

'Ze zullen deze storm overleven', zegt John Nagl, een bevriende oud-officier, 'wat voornamelijk zal gebeuren doordat Holly erg vergevingsgezind is.'

Petraeus breekt zich ondertussen het hoofd hoe het kon gebeuren dat hij met Paula Broadwell, zijn biografe, een affaire begon. Volgens een van zijn vrienden was Petraeus er in het begin niet zeker van dat het om een biografie ging. Hij dacht dat ze een boek over Afghanistan schreef. Gaandeweg besloot Broadwell, opgeleid aan West Point, haar niet afgemaakte dissertatie om te vormen tot een boek over Petraeus.

Toen Broadwell vertelde dat het voorschot van haar uitgever een bedrag met zes cijfers was, besloot hij haar uitgebreider te helpen. De generaal zegt dat hij de verhouding in de zomer beëindigde. Maar zijn vrienden zeggen dat hij haar daarna bleef helpen om de dissertatie tot een goed einde te brengen.

Volgens zijn vrienden zal Petraeus nooit een boek schrijven over wat hij heeft meegemaakt. Hij overweegt wel een boek te schrijven over leiderschap. Nagl: 'Hij is de meest ambitieuze kerel die ik ooit heb gezien. En ik ben er heilig van overtuigd dat hij weer succesvol zal zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden