Bedrijven sluiten hun deuren, steden worden verlaten

Het openbare leven aan de Oostkust van e VS is zo goed als stil komen te liggen. Duizenden werknemers zijn naar huis gestuurd, maar ook talloze Amerikanen besloten hun woningen in bijvoorbeeld New York of Washington te verlaten....

Reuters en AP

Een van de eerste gebouwen die werden ontruimd was Sears Towers in hartje Chicago, de hoogste wolkenkrabber van de VS. Ook het hoofdkwartier van de Verenigde Naties werd dinsdag ontruimd, nadat medewerkers zich uren hadden verschanst in de schuilkelders in het gebouw. Verder is in Washington iedereen vertrokken uit de gebouwen van de federale overheid, inclusief het Witte Huis, het ministerie van Financiën, het Congres en het Hooggerechtshof.

In Atlanta stuurden CNN en Coca Cola zoveel mogelijk medewerkers naar huis. Ook in Los Angeles kreeg het personeel van grote bedrijven en banken de opdracht naar huis te gaan. Het hoofdkantoor van General Motors in Detroit werd ontruimd. Ook elders in de VS sloten scholen, gerechtsgebouwen en kantoren de deuren. Honderden rechtszaken zijn in elk geval tot woensdag uitgesteld. De NASA sloot Kennedy Space Center.

Veel winkelcentra gingen uit voorzorg dicht, zo ook Mall of America in Bloomington, Minnesota, het grootste winkelcentrum van het land. Zelfs de themaparken van Walt Disney in de omgeving van Orlando, attracties die jaarlijks miljoenen toeristen naar Florida trekken, gingen voor de rest van de dag dicht. Dat gebeurde ook aan de westkust, in Disneyland en California Adventure.

De VS hebben uit voorzorg ook alle 51 grensovergangen met Mexico gesloten. Mexico heeft op zijn beurt de veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden verscherpt. Ook de grensovergang met Canada is gesloten geweest, maar ging gisteren na enkele uren weer open. De douanes zijn aan beide zijden in verhoogde staat van paraatheid.

De FAA kondigde een algemeen verbod af op alle commerciële vluchten in het Amerikaanse luchtruim. Het is voor het eerst dat dat is gebeurd. Wel zijn er nog militaire vliegtuigen en toestellen van politiediensten in de lucht. De luchthavens van New York en Washington zijn gesloten.

Als gevolg van de explosies is in New York en Washington korte tijd het telefoonverkeer verstoord geweest. Telecom-bedrijven deden een oproep om alleen te bellen als dat nodig was, omdat de lijnen overbelast waren geraakt. Ook vanuit Nederland is het telefoonverkeer naar de VS aan het eind van de middag korte tijd overbelast geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden