Bedrijven: schade door PVV-meldpunt Oost-Europeanen

Het PVV-meldpunt voor klachten over Oost-Europeanen doet afbreuk aan het imago van de Nederlandse ondernemingen in Polen. Dat laten de Nederlandse bedrijven in Polen vandaag per brief weten aan minister Verhagen van Economische Zaken. Ondanks toenemende ophef weigert premier Rutte afstand van het meldpunt te nemen. Geert Wilders is verbaasd over de commotie.

Protestaffiche van het Poolse radiostation RMF24.

Terwijl Rutte gisteren in de Tweede Kamer een golf van kritiek over zich heen kreeg, lieten ook de Polen zich niet onbetuigd. Luisteraars naar het populaire commerciële radiostation RMF24 riepen op tot een boycot van Nederlandse producten en bestookten de Nederlandse ambassade in Warschau en Geert Wilders met protestmails.

Nederlandse bedrijven hebben de afgelopen negentien jaar 23 miljard euro geïnvesteerd in het land. Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Polen. De zorgvuldig opgebouwde relatie loopt nu gevaar, zegt Elro van den Burg, directeur van de Pools-Nederlandse Kamer van Koophandel. 'Ooit werd naar ons opgekeken als ondernemers uit dat gastvrije en tolerante land uit het Westen. Door initiatieven als het meldpunt dreigen wij dat voordeel kwijt te raken. De Polen maken geen onderscheid tussen het PVV-standpunt en de mening van de regering.'

Tulpen

Nederland levert Polen onder meer veel tulpen. Het radiostation RMF24 ontwierp een affiche met de tekst: Tulipan to lipa, vrij vertaald: de tulp is niet echt. Die actie lijkt de Keukenhof, die volgende maand zijn deuren weer opent, in de wielen te rijden: het thema van dit jaar is 'Polen - Hart van Europa'. De Keukenhof hoopt zo belangstelling uit Polen en omgeving te wekken, meldt zijn site.

De Hongaarse eurocommissaris Lászlo Andor (Werkgelegenheid) liet dinsdagavond weten in het meldpunt een symbool te zien van 'groeiende vreemdelingenhaat' in Nederland. Hij noemde die 'alarmerend'. Eerder kenschetste zijn Nederlandse collega Neelie Kroes (Digitale agenda) het meldpunt als belachelijk.

Selectieve verontwaardiging

Geert Wilders is verbaasd over de commotie. Hij spreekt van selectieve verontwaardiging. 'Toen een Haagse PvdA-wethouder sprak over een tsunami van Oost-Europeanen, was daar nauwelijks aandacht voor.' Volgens de PVV-leider is de klaagsite 'een fantastisch initiatief' en een 'schot in de roos'. 'Er is echt wat aan de hand, anders hadden we nu niet al veertigduizend klachten binnengekregen', zei hij dinsdag. 'En we discrimineren natuurlijk niet. Dat doen we nooit.'

Premier Rutte vindt dat een deel van de Tweede Kamer de PVV 'te belangrijk' maakt. Eerder op de dag zei hij over de immigratie van Oost-Europeanen: 'Er zijn hardwerkende EU-burgers die een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. Maar er zijn ook malafide uitzendbureaus, problemen met de huisvesting, overlast, uitbuiting en het feit dat mensen in de bijstand een deel van het werk zouden kunnen doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden