Bedrijven moeten gebouwen toegankelijk maken voor gehandicapten

Bedrijven zijn vanaf 2017 verplicht hun panden toegankelijk te maken voor gehandicapten. De Tweede Kamer stemde vanmiddag in met een wet die uitvoering geeft aan het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.

Pvda-Kamerlid Otwin van Dijk stata de pers te woord. Foto anp

Het was lange tijd onzeker of er wel een Kamermeerderheid te vinden was voor de wet. De coalitiepartijen steggelden de afgelopen weken over de interpretatie van het verdrag. De PvdA, onder aanvoering van Kamerlid Otwin van Dijk (zelf rolstoelgebruiker), omarmde het verdrag en pleitte voor een ruimhartige uitvoering. De VVD propageerde vooral het individuele vermogen van ondernemers om zelf hun bedrijven aan te passen aan de noden van gehandicapten.

De PvdA had al steun van GroenLinks, ChristenUnie, SGP en CDA, maar coalitiepartner VVD lag tot deze week dwars. Om de liberalen over de streep te krijgen is een amendement toegevoegd dat de geleidelijkheid van de invoering van de wet benadrukt. Vanaf volgend jaar zijn bedrijven verplicht de toegankelijkheid te garanderen. Bedrijven hoeven niet van de ene op de andere dag hun zaken aan te passen. Een extra regeling geeft ondernemers de tijd om de wet te implementeren.

Meer over