Bedrijven laten verzekering voor ziekteverzuim personeel vallen

Steeds minder bedrijven verzekeren zich tegen het verplicht doorbetalen van salarissen van zieke werknemers. Was medio 1999 nog 51 procent verzekerd tegen de loondoorbetalingsverplichting, inmiddels is dat 49 procent....

Van onze verslaggever

Vooral grotere bedrijven - met meer dan tweehonderd voltijdsarbeidsplaatsen - dragen steeds vaker zelf het bedrijfsrisico. Slechts 19 procent van de grote ondernemingen is nog verzekerd, tegenover 37 procent in 1998. Door de privatisering van de Ziektewet zijn werkgevers bij ziekte verplicht minimaal 70 procent van het salaris aan de werknemer door te betalen gedurende een periode van maximaal 52 weken. Vooral zeer kleine bedrijfsvestigingen (een tot vijf werknemers) en vestigingen met honderd of meer werknemers zijn hiertegen slechts in een minderheid van de gevallen verzekerd.

Desondanks is naar schatting voor 3,9 miljoen werknemers het ziekteverzuimrisico verzekerd, ofwel 56 procent van de beroepsbevolking (in 1999 58 procent). Gemiddeld is in 1999 per bedrijfsvestiging bijna 11.400 gulden besteed aan de ziekteverzuimverzekering, hetgeen neerkomt op 829 gulden per werknemer, aldus Heliview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden