'Bedrijven langs Maas bloeden dood'

Zelfs een simpele aanlegsteiger en een rozenkwekerij zijn uit den boze. De provincie Limburg vindt dat Rijkswaterstaat de bouwstop in het Maasdal veel te strikt naleeft....

Volgens gedeputeerde Driessen pleegt Rijkswaterstaat 'economische roofbouw' langs de Maas. De Maas vervult een belangrijke rol voor toerisme en recreatie in Limburg. 'Maar als langs de rivier niet meer geïnvesteerd mag worden, bloedt het bedrijfsleven dood.' De irritatie in Limburg is in de loop van de jaren aangezwollen sinds zeven jaar geleden een bouwstop werd afgekondigd in het winterbed van de Maas. Dat gebeurde naar aanleiding van de grote overstromingen in 1993 en 1995. Limburg heeft zelf ingestemd met de beleidslijn 'Ruimte voor de rivier', die in 1997 werd vastgesteld.

Maar, zo zegt het provinciebestuur nu, het beleid pakt in de praktijk veel te rigide uit. Want Rijkswaterstaat staat echt helemaal niets toe in het stroomgebied van de Maas, dat met ruim tweehonderd vierkante kilometer 10 procent van Limburgs grondgebied vertegenwoordigt.

Bijna elk Maasdorp heeft zijn eigen akkefietjes met Rijkswaterstaat gehad. Boeren waren stomverbaasd dat ze geen nieuwe afrastering rond een stuk weiland mochten maken. Rozenkwekers moesten aanplant uit het Maasdal verwijderen. Woningen mochten niet worden gebouwd, hoewel de gemeente een vergunning had afgegeven. Een groter restaurant of extra aanlegsteiger, een uitbreiding van een stal, alles stuitte op een 'njet' van Rijkswaterstaat.

Volgens gedeputeerde Vestjens vraagt het rigide beleid van Rijkswaterstaat om bestuurlijke obstructie. 'Het is nooit de bedoeling geweest', aldus Vestjens, 'om de regels zo star te hanteren.' De beleidslijn is vooral bedoeld om grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen in de Maasvallei, zoals de bouw van hele woonwijken, tegen te gaan. Maar Limburg vindt dat Rijkswaterstaat elke economische ontwikkeling, ook van individuele ondernemers, aan het frustreren is. Rijkswaterstaat zegt in een reactie slechts de vastgestelde beleidslijn uit te voeren.

De provincie pleit voor meer flexibiliteit. 'Onze Maas - Ruimte voor de rivier én voor ontwikkeling in Limburg', heet het boekje dat gedeputeerde Driessen maandagavond aanbood aan de ministers Dekker (VROM), Peijs (Verkeer en Waterstaat) en Veerman (Landbouw).

'Limburg weet dat een ontketende rivier ruimte nodig heeft, maar een ontwikkeling van eeuwen stopzetten, louter op grond van rivierbelang, kan niet', stelt het provinciebestuur. 'De samenleving ontwikkelt zich, maar niet langs de Maas.'

Limburg doet enkele concrete aanbevelingen om de beleidslijn te versoepelen. Zo moeten 'riviergebonden' activiteiten, zoals recreatie en bouw- en onderhoudswerven voor de pleziervaart, zich kunnen ontplooien. Ook de landbouw moet meer kansen krijgen.

Minister Dekker wil pas in 2005, na een nieuwe evaluatie, bekijken of de bouwstop in de Maasvallei kan worden versoepeld. Het gouvernement in Maastricht hoopt dat de Kamer meer oog heeft voor de Limburgse noden.

'Wij willen echt geen hele woonwijken in het Maasdal', legt provinciewoordvoerder Van Noorden uit. 'We willen alleen dat Rijkswaterstaat ook oog heeft voor bepaalde ontwikkelingen in de regio. Die bouwstop is veel te rigide. Waarom zou een aanlegsteigertje niet mogen, als tweehonderd meter verderop hele stukken van de Maas worden uitgebaggerd in het kader van natuurontwikkeling?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden