Bedrijfsvoering politiediensten niet goed op orde

Volgens de Algemene Rekenkamer is de bedrijfsvoering van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) al jarenlang niet goed. Ook zou de KLPD geen vooruitgang boeken in het op orde krijgen van de boekhouding....

De Rekenkamer gebruikt in dit verband de kwalificaties 'bezwaar' en 'ernstige onvolkomenheid'.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken erkent dat bij de KLPD grote problemen zijn, vooral bij het contractenbeheer. Het ministerie heeft een lijst van 750 projecten opgesteld, maar kan geen garanties geven of de lijst volledig is. Wel is een 'scan' gemaakt om de omvang van de contracten te bepalen. Hieruit kan voorzichtig de conclusie worden getrokken dat het in totaal om 436 miljoen euro aan inkoopcontracten gaat.

Het ministerie belooft dat er een centraal archief komt, waarin alle contracten van de politiekorpsen in het land centraal worden bijgehouden. Ook zijn inmiddels nadere eisen voor het inkoopbeleid van de politie vastgesteld.

De Rekenkamer haalde aanvankelijk het zwaarste wapen uit de kast om de politie in beweging te krijgen: 'Conform artikel 88 van de Comptabiliteitswet 2001 besluit de Algemene Rekenkamer bezwaar te maken legen het financieel beheer rondom de contracten van de KLPD'. Dat is maar één stapje verwijderd van het zwaarste drukmiddel: in dat geval zou de minister van Binnenlandse Zaken voor de Tweede Kamer moeten uitleggen hoe hij de problemen denkt op te lossen.

Zover komt het bij de KLPD nét niet. Saskia Stuiveling, president van de Rekenkamer, heeft de indruk dat de boodschap is aangekomen. 'Het zit nu tussen de oren', aldus Stuiveling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden