Bedrijfsspionage

Tony Gilroy


De spionnen Ray (Clive Owen) en Claire (Julia Roberts), respectievelijk werkzaam voor de Amerikaanse en Britse inlichtingendienst, besluiten om samen furore te maken in de bedrijfsspionage. Dat levert niet alleen een ingewikkelde romance op, maar vooral een alleraardigste film, waarin de getalenteerde filmmaker Tony Gilroy de grimmige zijde van het bedrijfsleven laat voor wat het is (zie daarvoor zijn sterke debuut Michael Clayton). Duplicity is een luchtige, speelse vertelling die nog het meest doet denken aan heistfilms als Ocean's Eleven. Owen's rol werd in eerste instantie zelfs geschreven voor George Clooney, terwijl de regisseur van Ocean's, Steven Soderbergh, een tijdje op de lijst stond om Duplicity te regisseren.


Duplicity (Tony Gilroy, 2009)


Net 5, 20.30-23.05 uur.


L'Instinct de Mort

(Jean-François Richet, 2008) Het leven van misdadiger Jacques Mesrine (1936-1979) was te interessant voor één film. Volgens regisseur Jean-François Richet tenminste, want hij maakte twee delen over de boef, ronduit idioot gespeeld door een schmierende Vincent Cassel-met-pornosnor. Hoewel Richet zich liet inspireren door een bestaande crimineel, draait zijn tweeluik vrijwel volledig om luchtig, campy entertainment. Deel één toont hoe Algerije-veteraan Mesrine tot topcrimineel transformeert; Mesrines ondergang is bewaard voor het vervolg, L'Ennemi Public N° 1, dat door RTL 7 direct afloop van L'Instinct de Mort wordt uitgezonden.


RTL 7, 20.30-22.10 uur.


Proof

(John Madden, 2005) Eén schriftje van de honderden die het wiskundige genie Robert (Anthony Hopkins) in zijn laatste, geesteszieke jaren vol schreef. Uiteindelijk gaat het daarom, blijkt in de loop van het drama Proof. De man is net overleden en zijn dochter Catherine (Gwyneth Paltrow), die hem de laatste jaren verzorgde, zit er doorheen. Dat ziet ook haar zus, die overkomt voor de begrafenis. Wij zien het ook, maar minder duidelijk, omdat veel van het verhaal door de ogen van Catherine wordt verteld. Dus wanneer zij een student van haar vader het schriftje geeft, hij euforisch wordt over het onmogelijke wiskundige bewijs dat erin staat en zij zegt dat niet haar vader maar zij het heeft geschreven, zijn ook wij in verwarring. En dan gaat het niet langer om bewijs, maar om geloof - een aardige draai in een film waarin wiskundigen de norm bepalen. De casting van Gwyneth Paltrow, die de rol ook in het gelijknamige toneelstuk speelde, past mooi in dat gegeven. Ze overtuigt eigenlijk niet als wiskundig genie. Maar welwillend beschouwd is het een meerwaarde, omdat die casting ook het geloof van de kijker op de proef stelt.


BBC 1, 0.35-2.10 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden