BEDRIJFSRESULTATEN

NEDLLOYD, het Rotterdamse transportconcern, heeft de winst in het eerste kwartaal zien stijgen van 10 naar 77 miljoen gulden. Die scherpe stijging was vooral terug te voeren op een buitengewone bate van 58 miljoen gulden....

De omzet van Nedlloyd steeg maar licht tot 1,65 miljard gulden. Het concern had flink te lijden onder de valutacrisis. De gewijzigde wisselkoersen drukten het nettoresultaat met 35 miljoen gulden, waarvan de dollar 25 miljoen gulden voor zijn rekening nam.

Voor dit jaar verwacht het bedrijf dat het resultaat zonder de buitengewone baten en lasten dit jaar tenminste gelijk zal zijn aan dat van vorig jaar, toen 92 miljoen gulden werd verdiend. Aantekening is dat Nedlloyd uitgaat van een dollarkoers van gemiddeld 1,65 gulden. De post buitengewone bate zal oplopen tot circa 100 miljoen gulden. De zeescheepvaart behaalde een bedrijfsresultaat van 24 miljoen gulden. Het negatief effect van de gewijzigde wisselkoersen bedroeg alleen al voor deze sector 25 miljoen gulden, waarvan 20 miljoen is toe te schrijven aan de lagere dollar.

De sector Europees transport en distributie zag het bedrijfsresultaat sterk stijgen: van drie naar zeventien miljoen gulden. Een mindere ontwikkeling maakte Van Gend & Loos door. Ook bij het onderdeel Neddrill ging het matig: het bedrijfsresultaat halveerde tot 3 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden