BEDRIJFSRESULTATEN

De onderzoeksinstelling Kema wil binnen drie jaar de omzet verdubbelen. Deze expansie zal vooral gebeuren via overnames van verwante bedrijven in de Verenigde Staten....

Van onze verslaggever

ARNHEM

Het Arnhemse bedrijf heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een winst gerealiseerd van 9,8 miljoen gulden, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide tot 135 miljoen gulden.

Over drie jaar zal de omzet van Kema, waar 1200 mensen werken, ongeveer 500 miljoen gulden moeten zijn. Daarvan moet 200 miljoen uit de Verenigde Staten komen, 200 miljoen uit Europa en 100 miljoen gulden uit Azië. Kema houdt zich vooral bezig met onderzoek op het gebied van milieu, energie en certificeren van bedrijven en produktie.

VAN BESOUW, kunststoffen- en tapijtproducent in Goirle, heeft het verlies in de eerste helft van dit jaar kunnen beperken tot 959 duziend gulden tegen 2,5 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar. Van Besouw verwacht in het tweede halfjaar de vruchten te plukken van de reorganisatie.

WEWELER, de fabrikant van autoveren in Apeldoorn, heeft in de eerste helft van dit jaar weer een winst geboekt van 1,2 miljoen gulden vergeleken met een verlies van twee ton over de eerste zes maanden van 1993. De vooruitzichten voor het tweede halfjaar noemt Weweler positief. De omzet steeg dankzij een grote vraag naar veren van 30 miljoen tot 34 miljoen gulden.

WERELDHAVE, belegging in onroerend goed, heeft over de eerste helft van dit jaar eenzelfde direct beleggingsresultaat per aandeel (3,68 gulden) behaald als vorig jaar in die tijd. Het directe beleggingsresultaat steeg 20 procent van 45,6 miljoen tot 54,8 miljoen gulden.

VWN, beleggingen in Nederland klein en middelgroot commercieel vastgoed, heeft in het eerste halfjaar, een direct beleggingsresultaat behaald van 11 miljoen gulden. Dat is 11 procent hoger dan in de eerste helft van vorig jaar. Ook het indirecte beleggingsresultaat verbeterde van 2,8 miljoen negatief in de eerste helft van vorig jaar tot 0,6 miljoen gulden.

PAKHOED De winst van het Rotterdamse tankoverslag, transport en havenbedrijf over het eerste halfjaar is uitgekomen op 42,6 miljoen gulden. Voor de tweede helft van het jaar een minstens gelijk bedfrijfsresultaat als in dezelfde periode van 1993 (44,5 miljoen gulden). Het bedrijfsresulaat over het hele jaar zou dan uitkomen op 86 miljoen gulden.

TOYOTA, de grootste autofabrikant van Japan, heeft de winst in het eind juni afgelopen boekjaar met 26,6 procent zien dalen tot 236,5 miljard yen (4,1 miljard gulden). Het was het vierde achtereenvolgende jaar met een winstdaling. De omzet verminderde tot 9,4 biljoen yen (165 miljard gulden). Toyota wijt de verslechtering aan de vermindering van de verkoop en de koersstijging van de yen. Het valuta-effect drukte het bedrijfsresultaat van het Japanse moederbedrijf met 2,8 miljard gulden.

Bij de personenwagens was er in Japan een vermindering van de verkoop van 1,8 tot 1,7 miljoen auto's en in het buitenland van 1,7 tot 1,6 miljoen. De produktie ging omlaag van 4,2 tot 3,9 miljoen auto's.

BANG & OLUFSEN, de Deense fabrikant van exclusieve audio- en video-apparatuur die voor 25 procent eigendom is van Philips, heeft na drie jaren met verliezen weer winst geboekt. In het eind mei afgelopen boekjaar was er een resultaat van 76 miljoen kroon, ruim 21 miljoen gulden, in vergelijking met een verlies van 38 miljoen kroon in de voorgaande twaalf maanden. Hoewel de totale verkoop van consumentenelektronica in Europa verminderde, wist het Deense bedrijf de omzet met 13 procent te vergroten tot 2,4 miljard kroon (680 miljoen).

KRUPP HOESCH, het Duitse staal- en machinebouwconcern Krupp Hoesch, heeft het verlies in de eerste helft van dit jaar sterk verminderd van 324 miljoen mark tot 47 miljoen mark. In juni was er voor het eerst sinds het samengaan van Krupp en Hoesch in 1992 een positief maandresultaat. Het concern verwacht over geheel 1994 quitte te spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden