Update

Bedrijfspoedel Cohen en kleuter Wilders

De algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer zijn vandaag begonnen met een sneer van PVV-leider Geert Wilders naar de PvdA. Wilders noemde Cohen 'de bedrijfspoedel van Rutte I'.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Vak voor PvdA-fractievoorzitter Job Cohen aan zijn bijdrage wilde beginnen, wees Wilders erop dat het een goed gebruik is dat de leider van de grootste oppositiepartij als eerste het woord voert.

Volgens Wilders is dat SP-leider Emile Roemer en niet de 'grootste gedoogpartij' van het kabinet, zoals hij de PvdA typeert. Wilders wilde een hoofdelijke stemming over zijn ordevoorstel. Maar daarvoor kreeg hij geen steun.

Wilders viel Cohen ook aan, omdat de PvdA onder meer het Europese beleid van het kabinet steunt. 'Het schoothondje van het kabinet. De bedrijfspoedel van de heer Rutte die af en toe mag keffen, maar 's avonds weer op schoot springt.'

Reactie Cohen
Cohen reageerde op zijn beurt met: 'Wilders is de kleuter die zegt: ik wil niet naar school. Ik wil niet. Ik wil niet. Maar zijn moeder zegt van wel en uiteindelijk gaat hij toch.'

De PvdA-voorman noemde Wilders ook een slimme en goede debater. 'Maar met dit geschreeuw haalt u uzelf, deze Kamer, maar vooral ook uw kiezers omlaag. U kiest ervoor dit kabinet mogelijk te maken. U en alleen u kunt ervoor kiezen dit kabinet ten val te brengen, vandaag nog. De rest is gewoon geschreeuw om uw eigen ongemak te camoufleren', aldus Cohen.

Reactie oppositie

Roemer noemde de actie van Wilders een 'opzetje voor het NOS Journaal'. Volgens GroenLinks-leider Jolande Sap was het alleen een poging om de aandacht af te leiden. Er is maar één grote gedoger en dat is Wilders, aldus Sap.

Geert Wilders. Beeld reuters
Geert Wilders.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden