Bedrijfsleven krijgt 150 miljoen om vliegtuigorders te veroveren

Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt 150 miljoen gulden subsidie van het kabinet om in de Verenigde Staten te kunnen meedingen naar subcontracten voor de ontwikkeling en fabricage van een nieuw jachtvliegtuig....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Minister Jorritsma van Economische Zaken en staatssecretaris Van Hoof van Defensie (beiden VVD) hebben daarvoor donderdag toestemming gekregen van de Tweede Kamer. Economische Zaken komt met 100 miljoen gulden over de brug, Defensie met 50 miljoen.

De subsidie is bedoeld om de Nederlandse kennis op het gebied van luchtvaarttechnologie te behouden en uit te breiden. De investeringen in deelname aan het Amerikaanse project zijn riskant en vergen een lange adem. Zonder een subsidieregeling zou dat voor de Nederlandse industrie niet op te brengen zijn, aldus Jorritsma. Vooral ook niet omdat andere landen dit soort subsidies ook geven.

Economische Zaken heeft al zo'n twintig miljoen gulden uitgegeven om het Nederlandse bedrijfsleven zich te laten oriënteren op de ontwikkeling van het nieuwe Amerikaanse jachtvliegtuig. Al enige jaren laat Defensie twee hoge luchtmachtofficieren in Washington rondlopen in het kader van dit project.

Het gaat om de opvolger van de F16 van de luchtmacht. Defensie heeft officieel nog geen besluit genomen, maar de luchtmacht opteert voor de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF).

In een eerder stadium heeft de Nederlandse luchtmacht het Europese alternatief, de Eurofighter, afgewezen.

De JSF zal door Lockheed of Boeing worden gebouwd. Dat wordt uiterlijk in 2001 door Washington besloten. De productie van de nieuwe jager moet in 2006 beginnen.

Staatssecretaris Van Hoof benadrukte gisteren dat de subsidie los staat van de keus voor de opvolger van de F16. Komend voorjaar krijgt de Kamer een brief met de zogeheten behoeftestelling.

Alleen de PvdA zei gisteren te hopen op een Europese opvolger van de F16. CDA, VVD, D66 en GroenLinks gaan ervan uit dat Nederland wegens gebrek aan geloofwaardige alternatieven zal kiezen voor de JSF. De opmerking van PvdA-woordvoerster Wagenaar leek echter een tactische bedoeling te hebben. De PvdA heeft zich als doel gesteld het aantal nieuwe vliegtuigen zo beperkt mogelijk te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden