Bedrijfsleven hoopt op vernieuwing door nieuw kabinet

Het bedrijfsleven vestigt zijn 'hoop op vernieuwing' op het nieuwe kabinet. Voorzitter Rinnooy Kan van het Verbond van Nederlandse Ondernemingen vertaalde zo het algemene gevoel bij de ondernemers die het bestuur van zijn organisatie vormen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Op een persconferentie donderdag zei Rinnooy Kan dat de hoop wordt gevoed door de aankondiging in het regeerakkoord van een lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Ook prees hij de passages waarin het kabinet zich verplicht het bedrijfsleven ook in niet materiële zin meer ruimte te geven.

Het gunstige oordeel van het VNO wordt verder gevoed, omdat het financiële beleid in tegenstelling tot dat van het vorige kabinet niet te veel gebaseerd is op verwachte revenuen van een hoge economische groei.

Maar de hoop bij de ondernemers wordt getemperd omdat er nog veel lacunes zouden zijn in het regeerakkoord. Rinnooy Kan zei dat veel voornemens niet concreet zijn ingevuld. Bovendien 'blijkt van de beloofde lastenverlichting van negen miljard slechts ongeveer de helft werkelijkheid te worden en is er te weinig aandacht voor de noodzakelijke versterking van het internationaal concurrentievermogen van de Nederlandse economie', aldus Rinnooy Kan.

De christelijke werkgevers verenigd in het NCB oordelen heel wat minder positief over het regeerakkoord van de nieuwe coalitie van PvdA, VVD en D66. In het eigen blad De Werkgever schrijft NCBdirecteur Wijtenberg dat de beloofde lastenverlichting van negen miljard na goed doorrekenen slechts drie miljard blijkt te bedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden