Bedrijfsleven hengelt naar Heerlens CBS-personeel

Het bedrijfsleven aast op medewerkers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Heerlen, dat fors moet inkrimpen. 'Ze willen zelfs hele afdelingen overnemen', zegt consultant B....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

De Greve inventariseert voor het ministerie van Economische Zaken de gevolgen van en alternatieven voor de bezuinigingen bij deze CBS- vestiging. Minister Jorritsma van EZ wil de activiteiten van het bureau concentreren in de vestiging in Voorburg en jaarlijks 33 miljoen gulden besparen op het hele CBS. Daardoor verdwijnen in Heerlen in elk geval 290 banen; 270 werknemers moeten verhuizen naar Voorburg.

De vrees bestaat dat het merendeel van hen niet wil verhuizen. Als het hooggekwalificeerde personeel om die reden besluit bij het bedrijf te vertrekken, komt de productie van het hele CBS in gevaar. Die waarschuwing staat in het eerste interne rapport over de maatregelen die Jorritsma heeft aangekondigd. 'Op korte termijn bestaan er aanzienlijke risico's voor een aantal essentiële statistieken die in Heerlen worden samengesteld', aldus het rapport.

De auteur is S. Keuning, hoofd Nationale Rekeningen van het CBS in Voorburg, die in binnen- en buitenland veel aanzien heeft. Door het vertrek van moeilijk vervangbare werknemers vreest hij voor 'uitval, vertragingen en op z'n minst kwaliteitsverlies' bij alle belangrijke statistieken. Dat betreft onder meer cijfers over de werkloosheid, industrie, dienstverlening en de internationale handel. Eerdere reorganisaties leidden volgens Keuning in 1994 en 1995 tot 'onacceptabel grote bijstellingen' in groeiprognoses die het CBS had opgesteld.

Vooral het vertrek van ervaren statistici, projectleiders, jonge wetenschappers en IT'ers zou het CBS in problemen brengen. 'De inwerktijd voor nieuwe medewerkers kan volgens het rapport oplopen tot anderhalf jaar.

'Mijn medewerkers zijn al diverse malen benaderd door de landelijke marktonderzoeksbureaus', bevestigt J. Winkels, sectormanager persoonsenquêtes. 'Ze proberen de krenten uit de pap te halen.' Bij het CBS circuleren ook de namen Telfort, pensioenfonds ABP en softwarebedrijf Oracle.

Het 'regieteam' van onafhankelijk adviseur De Greve heeft nog vijf weken om de scenario's in kaart te brengen. De Greve wil niet kwijt welke bedrijven zijn geïnteresseerd in overname van complete CBS- afdelingen. 'Dit is een organisatie die zich overvallen voelt. Het CBS is gebaat bij een zakelijke analyse, in alle rust.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden