Bedrijfsleven betaalt bonus volgend jaar

Nederlandse bedrijven willen hun eindejaarsuitkeringen pas begin volgend jaar uitbetalen. Vanwege het nieuwe belastingstelsel levert dat de werknemers netto zo'n tachtig gulden extra op per duizend gulden bonus....

Van onze verslaggever Wilco Dekker

Per 1 januari dalen de tarieven in de inkomstenbelasting en worden dus ook de extra's minder zwaar belast. Het handigheidje kan de schatkist honderden miljoenen guldens kosten. Hoe groot de tegenvaller voor de staat echt wordt, is nog onbekend.

Belastingadviseur M. Romyn van Ernst & Young wordt momenteel vooral benaderd door kleinere bedrijven met dit soort vragen over de eindejaarsuitkeringen. De verwachting is echter dat het bedrijfsleven deze kans op een extraatje voor de werknemers massaal aangrijpt.

Het toptarief in de inkomstenbelasting - voor een ton of meer - zakt per 1 januari aanstaande van 60 naar 52 procent. De tweede schijf - voor inkomens van zestig mille tot een ton - gaat van 50 naar 42 procent. Volgens het CBS kregen de bijna 8 miljoen werknemers in Nederland vorig jaar ruim 340 miljard gulden aan loon. Volgens voorzichtige schattingen heeft 20 tot 30 procent van de Nederlandse werknemers inmiddels een variabel deel van het inkomen, dat naar het nieuwe jaar kan worden getild.

In een beperkt aantal gevallen is het tijdstip van betaling van de eindejaarsuitkering echter contractueel vastgelegd op december. Zo moet Philips de dertiende maand volgens de CAO in december aan de werknemers uitkeren.

Volgens adviseur M. Spaans van het adviesbureau Towers Perrin, dat veel bedrijven adviseert over hun beloning, haalt de top het grootste voordeel met het doorschuiven van de extra's. Leden van de raad van bestuur ontvangen doorgaans een bonus op hun basissalaris (twaalf maandsalarissen plus vakantietoeslag) van 50 tot 60 procent. Bij het hogere middenkader is dat 30 procent, bij het lagere middenkader 15 procent. Voor 'gewone' werknemers is het vaak een maandsalaris, dus 8 tot 9 procent extra.

De Belastingdienst is nog niet op de hoogte van de voornemens in het bedrijfsleven om de uitbetaling van de eindejaarsuitkeringen door te schuiven naar volgend jaar. De dienst kan dus geen inschatting maken van de gevolgen voor de schatkist.

Adviseur M. Romyn van Ernst & Young denkt dat de Belastingdienst weinig tegen deze aanpak kan doen. ' Hier is weinig tegen te beginnen. Ze kunnen wel regelen dat in januari uitbetaalde bonussen nog onder de oude tarieven vallen, maar dan betaalt iedereen gewoon in februari uit.'

Volgens Romyn vragen inmiddels ook steeds meer freelance-medewerkers uit fiscale overwegingen aan hun werkgevers om werkzaamheden die nu worden uitgevoerd pas begin volgend jaar te betalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden