Bedrijf van BNR-beursanalist Kees de Kort redt het niet

AMSTERDAM - AFS Vermogensbeheer in Houten, dat vooral bekend is van BNR-beurscommentator Kees de Kort, is failliet. Volgens De Kort is het meegesleept in het faillissement van het moederbedrijf, projectontwikkelaar Phanos, dat AFS vijf jaar geleden overnam. Phanos ging eerder dit jaar failliet, nadat het zich financieel had vertild aan het vakantiepark Hof van Saksen in Drenthe. Het bedrijf investeerde er 225 miljoen euro in.


De Kort, die dagelijks op BNR op nogal zwartgallige wijze commentaar geeft op de beurskoersen, is een van de zes medewerkers van AFS Vermogensbeheer. Hij kwam daar in 2002 in dienst. 'Dankzij mijn medewerking aan het radioprogramma kon ik AFS behoorlijk op de kaart zetten', zegt hij nu.


AFS Vermogensbeheer beheert volgens De Kort zo'n 100 miljoen euro voor enkele honderden klanten. Na het faillissement van Phanos is getracht AFS in zijn geheel te verkopen. Daarbij waren er verschillende kandidaten. Met een van de kandidaten, LMG Glocal, was er al vrijwel een deal gesloten, maar De Nederlandsche Bank stak daar als toezichthouder een stokje voor.


Nu houdt AFS op te bestaan. De Kort zegt dat de klanten geen schade zullen lijden. 'De beheerde vermogens vallen nu eenmaal niet in het faillissement. Daar is de wet heel duidelijk over.'


De klanten krijgen een brief, waarbij de curator vertelt dat ze hun vermogens kunnen overbrengen naar vermogensbeheerder Antaurus in Baarn. 'Wie daar geen zin in heeft, kan ook voor een andere financiële instelling of bank kiezen', aldus De Kort. Als radiocommentator vindt De Kort over het algemeen dat de beurs positief nieuws sterk uitvergroot en negatief nieuws negeert. Dat hij nu zelf in een faillissement is betrokken, leidde op verschillende blogs tot leedvermaak, gezien titels als Kees (geld) Te Kort


De Kort, die in 2008 werd verkozen tot beursgoeroe van het jaar, gaat niet mee naar Antaurus. Hij zegt dat hij wel zijn beurscolumn Kort door de Bocht op de radio zal voortzetten.


Phanos, dat bekendheid genoot als shirtsponsor van FC Utrecht en de club zelfs een keer probeerde over te nemen, verkeerde voor zijn faillissement al enige tijd in grote financiële problemen. Nu is ABN Amro de grootste schuldeiser met een vordering van 220 miljoen euro. SNS Bank heeft 80 miljoen euro uitgeleend aan de voormalige Utrechtse clubsponsor. Rabobank heeft 45 miljoen uitstaan. In totaal een schuld van ruim 400 miljoen euro. De banken zullen een groot deel daarvan moeten afschrijven. Vorig jaar verkocht Phanos al de effectenmakelaar van AFS, dat verder ging onder de naam AFS Group.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden