Bedrijf Raet gaat WW-versorberingen 'repareren'

Salarisadministrateur Raet gaat de 'reparatie' van de WW-versoberingen organiseren. De komende maanden gaat het bedrijf in opdracht van vakbeweging en werkgevers proefdraaien met het opzetten van de administratie en premie-inning. Drie grote cao's worden aangewezen als proeftuin voor de aanvullende werkloosheidsverzekering.

FNV-voorzitter Ton HeertsBeeld anp

Dit kondigt FNV-voorzitter Ton Heerts aan. Het is een uitvloeisel van het Sociaal Akkoord dat het kabinet in april 2013 sloot met de werkgevers en de vakbeweging. Daarin legden de sociale partners zich neer bij de versobering van de werkloosheidsuitkering WW. Om de FNV tegemoet te komen stond daar de toezegging van het kabinet tegenover dat het zou helpen bij de 'reparatie' van die ingreep. Zo gaat de overheid gegevens verstrekken uit de eigen WW-administratie - aan het bedrijf dat de reparatie organiseert, in dit geval Raet - en worden cao-afspraken waarin de reparatie wordt geregeld aan hele bedrijfstakken opgelegd.

De WW is op 1 januari 2016 op twee punten versoberd. Werknemers bouwen minder snel WW-rechten op. Vroeger leverde elk gewerkt jaar een maand WW-recht op, tot een maximum van 38 maanden. Nu leveren de eerste tien jaar werken ook nog tien maanden WW-recht op, maar daarna nog maar twee weken WW-recht per gewerkt jaar.

Daarnaast wordt de looptijd van de werkloosheidsuitkering verkort tot maximaal twee jaar. Tot 2016 kreeg wie langer dan 24 jaar gewerkt had gedurende maximaal 38 maanden een WW-uitkering. Wie in december 2015 na 25 jaar werken werkloos werd, krijgt nog 25 maanden WW. Wie dat na de jaarwisseling overkwam na 25 jaar werken, krijgt 24 maanden WW. De eerste gevolgen van de WW-versobering zullen, zowel wat betreft opbouw als wat betreft uitkeringsduur, in de loop van 2017 in de praktijk voelbaar zijn.

Daarom moet de reparatie van de versoberingen volgens Heerts eind dit jaar op volle toeren draaien. 'Er zijn in cao's voor drie miljoen mensen al afspraken gemaakt over de reparatie. Die moeten nu uitgewerkt worden.' Het is de bedoeling dat Raet de aanvullende WW-verzekering voor alle deelnemende werknemers uitvoert. 'Het wordt een uniforme regeling', zegt Heerts.

De verwachting is dat de verzekering jaarlijks maximaal 0,2 procent van het salaris kost: voor een modaal jaarsalaris van 34 duizend euro zo'n 70 euro. Na verloop van tijd loopt dat voor modaal op naar ongeveer 210 euro per jaar. De afspraak is dat werknemers dit uit hun nettoloon betalen.

Heerts gaat ervan uit dat de kosten bij werknemers niet op bezwaren stuiten. 'Ik hoop dat er heel weinig, liefst geen, gebruik wordt gemaakt van deze verzekering. Werk heeft verre de voorkeur boven een uitkering. Maar werknemers hechten aan goede sociale zekerheid. Daar is dit voor bedoeld. In tien jaar tijd wordt de maximumduur van de WW verkort van 5 naar 2 jaar. In het ergste geval ben je dan heel snel aan de bijstandsgoden overgeleverd.'

Veel werklozen krijgen na de WW-uitkering geen bijstand, bijvoorbeeld omdat zij een werkende partner hebben, spaargeld of een eigen huis.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden