Bedrijf kent herkomst hout niet

Tachtig procent van de houtbedrijven kan niet aannemelijk maken dat zij hout leveren uit duurzaam beheerde bossen. Deze ondoorzichtigheid maakt dat consumenten, gemeenten en aannemers in onzekerheid verkeren over de herkomst van het hout....

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Van de 150 bedrijven zijn websites, foldermateriaal en videopresentaties geanalyseerd op informatie over het aangeboden hout. 85 bedrijven verstrekken nagenoeg geen informatie over bosbeheer en bieden in de regel geen gecertificeerd hout aan. 34 bedrijven verspreiden uiterst karige informatie.

Slechts drie bedrijven kunnen de goedkeuring van het WNF wegdragen. Behalve een multinational voldoen twee middelgrote familiebedrijven aan de criteria van WNF. Dertien bedrijven heten kanshebbers, vijftien worden als zoekers bestempeld. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau AIDEnvironment, dat is gespecialiseerd in bosonderzoek. Vorig jaar meldden de onderzoekers dat driekwart van de bedrijven de herkomst onvoldoende duiden. Toen werden 59 bedrijven doorgelicht.

De Nederlandse houtmarkt is nog allesbehalve duurzaam, concludeert het WNF. Onderzoek bracht vorig jaar aan het licht dat 10 tot 20 procent van de Nederlandse houtimport van illegale herkomst is. Dit hout is in Indonesië, Brazilië, Centraal-Afrika of Rusland in beschermde bosgebieden gekapt.

De situatie op de houtmarkt anno 2001 staat in schril contrast met de beleidsintenties van de Nederlandse regering, zoals onlangs nogmaals verwoord in het Nationaal Milieubeleidsplan-4. De transparantie van de houtmarkt wordt allerminst bevorderd door het woud van keurmerken en houtlabels, die herkomst uit goed beheerde bossen suggereren. Vaak worden, bijvoorbeeld vanuit Azië, onbetrouwbare en oncontroleerbare certificaten met het hout meegestuurd.

Het WNF denkt dat de scorelijst de bedrijven houvast biedt om de controleerbaarheid van hout te verbeteren en de consument informatie verschaft. Ook verwacht het WNF soelaas van de groene sticker voor goed hout en de rode sticker voor fout hout, zoals een initiatiefwet van Groen Links beoogt verplicht te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden