Bedrijf bekent vernietigen bewijs olieramp BP

Het Amerikaanse bedrijf Halliburton heeft schuld bekend in een conflict met BP over de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Halliburton blijkt cruciaal bewijsmateriaal te hebben vernietigd.

AMSTERDAM - De twee partijen streden in de rechtszaal over wie hoofdverantwoordelijk is voor de olieramp. Halliburton beschuldigde oliemaatschappij BP van het negeren een veiligheidsadvies waardoor de ramp had kunnen worden voorkomen, maar het bewijsmateriaal liet het tegendeel zien.


In een schikking betaalt het Amerikaanse oliebedrijf en de technisch dienstverlener 55 miljoen dollar (41 miljoen euro) aan natuurorganisatie National Fish and Wildlife Foundation en 200 duizend dollar (ruim 150 duizend euro) boete aan Justitie.


Halliburton leverde in 2010 het cement en de techniek waarmee de oliebron van BP ontoereikend werd gedicht waardoor die explodeerde. Daarbij kwamen elf mensen om en werden duizenden kilometers zee en strand vervuild. Het bedrijf had BP geadviseerd om 21 metalen stabilisatoren in het boorgat aan te brengen. BP gebruikte er echter maar zes.


Na de ramp liet Halliburton intern computersimulaties en laboratoriumproeven uitvoeren om aan te tonen dat dit verschil tot de dramatische gevolgen heeft geleid. Toen de proeven uitwezen dat er in werkelijkheid weinig verschil was, werden resultaten en aantekeningen van medewerkers vernietigd.


De zaak is een nieuwe aanslag op de reputatie van Halliburton, dat ondermeer in Irak en Nigeria beschuldigd is van corruptie. Het speelde een omstreden rol als leverancier van diensten in de oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak. Het voormalig bedrijf van vice-president Dick Cheney verkreeg een monopolie voor diensten ter waarde van zeven miljard dollar.


De presidentiële commissie die de olieramp onderzocht, stelde al eerder vast dat Halliburton wist dat het gebruikte cement onstabiel was maar dat men het toch bleef gebruiken. Dat gold echter ook voor BP, dat zeker één van de drie testrapporten had ontvangen. Vorig jaar november betaalde BP 4,5 miljard dollar boete en erkende schuld op veertien aanklachten inzake de ramp.


De nu opgelegde boete van 200 duizend dollar voor Halliburton is het maximale bedrag dat Justitie kon opleggen voor het vernietigen van technisch bewijs. De bijdrage van 55 miljoen aan de natuurorganisatie is vrijwillig, maar mogelijk onderdeel van de toezegging van Justitie om het bedrijf niet verder te vervolgen.


De schuldverklaring kan het bedrijf wel geld gaan kosten in de civiele procedures die Amerikaanse staten aan de Golf van Mexico tegen BP en Halliburton hebben aangespannen voor het vergoeden van de schade aan het schadeloos stellen van gedupeerde bedrijven. Ook kan BP mogelijk een deel van de betaalde boetes op het bedrijf gaan verhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.