Bedreigde sport

De bal kan raar rollen. in Nederland was cricket lange tijd een volslagen onbekende sport, de laatste tijd gaat het een stuk slechter. Het heeft geen zin om er omheen te draaien: achter de dijken zakt The King of Sports pijlsnel weg in de klei der vergetelheid. Het aantal actieve cricketers wordt geschat op 3.500, waarvan nog geen duizend jeugdleden. En de leegloop zet zich onverbiddelijk voort.


Voor de rest van de wereld is cricket, na voetbal, letterlijk de populairste sport op deze planeet. Zaterdag jl. ging het WK cricket dan van start met een evenement dat in uiterlijk vertoon niet onderdeed voor de opening van de Olympische spelen. Het vorige WK werd in 200 landen uitgezonden en door meer dan twee miljard mensen bekeken.


In de getto's van India spelen miljoenen kinderen op straat cricket met een stuk hout als bat, een bal van vodden en koeienmest en een paar boomtakken als wicket. Ze hebben maar één droom: sportmiljonair worden. Een topcricketer kan per wedstrijd nog beter verdienen dan een topvoetballer.


Al deze kennis heb ik niet van mezelf, al heb ik ooit nog een blauwe maandag vrij beroerd cricket gespeeld - daardoor weet ik uit eigen ervaring dat de gemiddelde Nederlander evenveel van cricket begrijpt als een indiaan uit de Amazone van een magnetronmaaltijd - maar gisteren besteedde Studio Sport bijna een uur lang aandacht aan cricket. Voor de enkeling die niet wegzapte ging er een wereld open.


Sachin Tendulkar, de absolute topspeler van India, kan in zijn land bijvoorbeeld al jaren niet meer over straat; zelfs in vermomming wordt hij bijna onmiddellijk herkend. Daardoor kan hij overdag niet zomaar rondrijden in een van zijn vele sportwagens. Zodoende maakt hij zijn plezierritjes uitsluitend rond twee uur 's nachts. Daarbij rijdt hij niet te hard, want de meeste wegen zijn daar nogal slecht.


Op het WK komt Nederland morgen voor het eerst in actie. Tegen Engeland. Vrijwel ongezien door landgenoten en zo goed als kansloos in een ijzersterke pool waarin ze eigenlijk alleen niet hoeven onder te doen voor Bangladesh. Volgens bookmakers is onze kans om kampioen te worden één op duizend.


Ik zou bijna willen smeken: gun uzelf die ene kans. Geef dat anderhalve tientje uit en koop een abonnement op de internet-uitzending van de wedstrijden. Zet ze de komende weken gewoon aan op de achtergrond, als een soort screensaver van zeven uur per wedstrijd.


Uit recent historisch onderzoek blijkt dat de sport waarschijnlijk door Vlaamse wevers is geïntroduceerd in het 14de eeuwse Engeland, dus eigenlijk is het praktisch Nederlands cultuurgoed.


Afgezien daarvan: cricket staat in Nederland op de rand van uitsterven. Zie de spelers van het nationale team als een bedreigde diersoort, als de Bengaalse tijgers van ons sportlandschap. Kijk naar ze, al is het voor de eerste én de laatste keer. Kijk nu het nog kan.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden