Bedreigde kostwinner is slechter af

Het valt niet mee alleenverdiener te zijn. Niet alleen is de kostwinner die in zijn eentje het gezin onderhoudt een uitstervend ras (bij ruim driekwart van de paren tot 65 jaar werken beide partners), de alleenverdiener wordt ook nog fiscaal benadeeld....

Jonge gezinnen - in de leeftijd van 25 tot 35 jaar - met een alleenverdiener aan het hoofd, hebben gemiddeld 41 procent minder te besteden dan tweeverdieners van dezelfde leeftijd, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat ligt niet enkel aan het feit dat tweeverdieners meer verdienen, ook al gaat het veelal om stellen waarbij de man full time werkt en de vrouw een baantje ernaast doet. Een tweede reden voor de kloof tussen één- en tweeverdieners, zo schreef fiscalist Leo Stevens onlangs in het economenblad ESB, is dat het belastingsysteem slecht uitpakt voor gezinnen met één kostwinner.

Een alleenverdiener die jaarlijks met 30 tot 40 duizend euro thuiskomt, betaalt 6 procentpunt meer belasting dan een gezin waar beide partners elk de helft van dit bedrag verdienen, rekent Stevens voor. Dit komt omdat de overheid laveert tussen twee botsende wensen. Enerzijds wil ze geen verschil maken tussen gezinnen waarbij de één betaald werkt terwijl de ander voor de kinderen zorgt, en gezinnen waar beide partners betaald werken. Anderzijds wil zij dat gehuwde vrouwen (weer) een baan nemen. En die doen dat niet als hun salaris op één hoop wordt gegooid met dat van hun man, en vervolgens progressief wordt belast. Daarom slaat de fiscus vrouwen en mannen apart aan.

Het CDA pleit voor belasting op het huishoudinkomen en niet op het individuele inkomen. Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA heeft voorstellen voor een 'sociale vlaktaks' uitgewerkt, een belastingstelsel met één tarief, in combinatie met specifieke kortingen voor inkomensgroepen. 'Een vlaktaks heft de benadeling van eenverdieners op', zegt Evert Jan van Asselt van het WI. 'Het individuele inkomen als maatstaf is achterhaald. Het is in deze tijden van anderhalfverdieners juist modern om van het gezinsinkomen uit te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden