Bedreigde diersoorten: dalers en stijgers in populatie

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) presenteerde zondag de beruchte Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Hier de vijf belangrijkste dalers, en de vijf belangrijkste stijgers in populatie.

Links: de oostelijke gorilla, rechts: de reuzenpanda. Beeld AFP/ANP

De belangrijkste dalers

1. Oostelijke Gorilla

Het aantal Oostelijke Gorilla's is met meer dan zeventig procent afgenomen door illegale jacht. Tegenwoordig leven er ongeveer 5.000 van deze mensapen in de bossen van Congo.

Oostelijke gorilla. Beeld Fiver Löcker

2. Steppezebra

De Steppezebra komt enkel voor in beschermde natuurgebieden. In tien van de zeventien gebieden neemt het aantal zebra's af. In heel Afrika lopen er naar schatting vijfhonderdduizend rond. Veertien jaar geleden waren dat er nog zeshonderdzestig duizend.

Een kudde steppezebra's. Beeld getty

3. Gevlekte Buidelmarter

Op het eiland Tasmanië gaat het slecht met de Gevlekte Buidelmarter. Dit buideldier is een vaak voorkomend verkeerslachtoffer. Bovendien valt het regelmatig ten prooi aan katten en honden.

Gevlekte buidelmarter. Beeld .

4. Russische desman

In de Oost-Europese rivieren zwemt een mol: de Russische desman. In vergelijking met 2001 is de populatie gehalveerd. Dit knaagdier eindigt soms als bijvangst in de visserij. Daarnaast vermindert de kwaliteit van zijn leefgebied door watervervuiling.

5. Kolar Leaf-nosed Bat

Van deze vleermuis, die nog geen Nederlandse naam heeft, vliegen er slechts 150 tot 200 rond. Hun leefgebied beperkt zich tot een enkele grot in India, die bedreigd wordt door het mijnen naar graniet.

De belangrijkste stijgers

1. Reuzenpanda

Chinese inspanningen werpen hun vruchten af. Door een betere bescherming en de aanplanting van bossen neemt de populatie reuzenpanda's toe. Toch vreest men dat het aantal reuzenpanda's in de toekomst weer zal afnemen door klimaatverandering.

Een reuzenpanda. Beeld anp

2. Teugelstekelstaartkangoeroe

De teugelstekelstaartkangoeroe was ooit wijdverspreid in Australië. In de vorige eeuw nam de populatie drastisch af door habitatverlies en de invloed van invasieve soorten. Succesvolle herintroductieprogramma's hebben de kleine kangoeroe van de ondergang gered.

Een teugelstekelstaartkangoeroe. Beeld getty

3. Tibetaanse antilope

In de jaren 80 nam het aantal Tibetaanse antilopes sterk af, van meer dan een miljoen tot slechts vijfenzestig duizend. Voor hun vacht - zogeheten shahtoosh - werden ze massaal gestroopt. Strenge beschermingsmaatregelen en een verbod op handel in shahtoosh waren een succesformule. Nu lopen er naar schatting honderdvijftig duizend antilopen op de Tibetaanse hoogvlakte.

Tibetaanse antilope. Beeld .

4. Langoorhaasrat

De langoorhaasrat komt enkel voor in Australië. Deze knaagdieren staan bekend om hun speciale nestbouw, in het Frans heten ze niet voor niets 'Rat Architecte'. Uitgebreide beheersmaatregelen, met onder andere het uitzetten van deze dieren in gebieden zonder roofdieren, bleken succesvol.

Langoorhaasrat. Beeld XiscoNL

5. Bruine Australische springmuis

De populatiegrootte van de Bruine Australische Springmuis is onstabiel. In droge jaren kan de populatie krimpen tot minder 4.500 dieren. De laatste jaren zijn er echter geen tekenen dat het aantal springmuizen afneemt.

Australische springmuis. Beeld Flickr
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden