‘Bedenktijd abortus kan verdwijnen’

De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, kan worden geschrapt. Hulpverleners en vrouwen vinden de wachttijd overbodig en bevoogdend, blijkt uit de eerste evaluatie van de abortuswet....

Van onze verslaggever

De regeringspartijen zijn verdeeld over het laten vallen van de vijfdagentermijn. Het CDA-Kamerlid Buijs noemt het verdwijnen van de termijn ‘onwenselijk’. Coalitiepartners VVD en D66 willen er wel van af en weten zich gesteund door PvdA en GroenLinks. De VVD betwijfelt of zij de kwestie belangrijk genoeg vindt om de confrontatie te zoeken met het CDA.

De Wet afbreking zwangerschap is sinds 1984 van kracht. Uit de evaluatie die maandag werd gepresenteerd, blijkt dat de wet goed werkt. Vrouwen die hulp zoeken, weten over het algemeen hun weg naar de abortuskliniek goed te vinden, terwijl diverse zorgvuldigheidsvereisten, zoals de bedenktijd, het ongeboren leven beschermen.

In ruim 90 procent van de gevallen wordt de termijn van vijf dagen nageleefd. Meer dan 5 procent van de vrouwen neemt meer tijd voor de beslissing. Volgens de onderzoekers voldoet dan ook het voorschrift dat de bedenktijd zodanig moet zijn dat er sprake is van een weloverwogen besluit.

In 2004 ondergingen ruim 29 duizend vrouwen een abortus. Met dat aantal (8,7 abortussen per duizend vrouwen) heeft Nederland een van de laagste abortuscijfers in de wereld. In Zweden en de Verenigde Staten ligt dit cijfer op 20 (per duizend vrouwen), in Duitsland op 7,6 en België 7,9.

Het aantal abortussen in Nederland komt voor bijna de helft voor rekening van niet-autochtone vrouwen. Antilliaanse vrouwen hebben bijna tien keer zo vaak een abortus als autochtone Nederlandse. Onder Surinaamse vrouwen is dit acht maal zo hoog en onder Marokkaanse vier keer zo hoog. De onderzoekers menen dat de voorlichting aan allochtonen beter moet.

Uit de evaluatie blijkt verder dat 10 procent van de huisartsen vrouwen die een abortus vragen niet doorverwijst naar een kliniek of ziekenhuis. Deels komt dat volgens de onderzoekers door slordigheid, deels door onwil. Het kabinet komt in maart met een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden