Bedenker ontslagplannen kreeg van zijn baas 4,5 miljoen mee

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - Belangrijke delen van de voorstellen voor het versoepelen van het ontslagrecht, die vandaag worden besproken, werden vier jaar geleden al bepleit door de commissie-Bakker.

Die commissie onder leiding van toenmalig TNT-topman Peter Bakker kwam juni 2008 met een rapport waarin al werd gepleit voor het afschaffen van de preventieve ontslagtoets en het 6 maanden laten doorbetalen van een deel van het loon door de werkgever. Werknemers zouden verder niet meer achteraf een ontslagvergoeding moeten krijgen, als het eigenlijk al te laat is, maar tijdens hun loopbaan een budget moeten vormen om zich om- en bij te scholen.

Dat de aanbevelingen van de commissie Bakker nu weer de ronde doen, is pikant. Bakker lag dit jaar namelijk onder vuur vanwege zijn eigen ontslagvergoeding. Hij vertrok toen TNT vorig jaar werd gesplits. De topman kreeg daarbij 1,8 miljoen euro mee. Dat zijn twee jaarsalarissen, terwijl volgens de code-Tabaksblat voor goed bestuur maximaal één jaarsalaris is toegestaan. Zo'n vergoeding geldt bovendien alleen bij gedwongen vertrek, waar geen sprake van was.

De topman, bekend van zijn vriendschap met U2-zanger Bono, liet verder voor 8 ton een half jaar opzegtermijn uitbetalen. Diverse andere posten leverden nog eens 1 miljoen euro op, de afkoop van zijn aandelen en opties: 9 ton.

Dat bracht de totale som van Bakkers vertrek op 4,5 miljoen. 'In strijd met de code en bij elkaar vrij schandalig', vatte beleggersvereniging VEB de vertrekregeling eerder dit jaar samen. De boosheid was des te groter omdat PostNL de miljoenen voor de oud-topman moet betalen, terwijl het bedrijf duizenden postbodes aan het ontslaan is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden