Bedelen in Brussel? Het kunnen pijnlijke weken worden voor De Jager

Veel Nederlandse politici waren er gisteren er als de kippen bij om te verklaren dat ons land zich niet 'kapot moet bezuinigen'. Brussel zou dat vast wel begrijpen. Dat kan, maar hierom vragen wordt een pijnlijke exercitie voor minister De Jager.

Minister De Jager.Beeld anp

Het was namelijk de Nederlandse minister van Financiën die de afgelopen maanden het strengste was van alle ministers in Europa. Griekenland moest meer bezuinigen. Spanje moest beter zijn best doen. De Jager eiste permanente controle in Athene en wilde een 'begrotingstsaar' in Brussel.

Nederland sleepte zijn eisen binnen. Terwijl het Griekse volk woedend was, stemde het parlement voor enorme bezuinigingen. Spanje kort op vrijwel alles. En Olli Rehn kreeg die machtige begrotingspost in Brussel.

Als een boemerang
Maar nu kan al die ferme taal zich als een boemerang tegen Nederland keren. Gisteren werd immers bekend dat Nederland ook niet voldoet aan die Europese regels. Vanaf 2013 heeft ons land een begrotingstekort van 4,5 procent, terwijl dit 3 procent mag zijn. Dat betekent dat er netto negen miljard aan besparingen moet worden gevonden. Vanaf maandag onderhandelen Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders over die bezuinigingen. Minister De Jager is er voor het financieel advies.

Velen denken dat Nederland niet per se aan de Europese eisen hoeft te voldoen. Wanneer we een hervormingsplan presenteren dat voor gezonde overheidsfinanciën in de toekomst zorgt, kan Brussel best een oogje dichtknijpen. Ook De Jager zag gisteren ruimte. 'De begrotingsregels zijn streng, maar schrijven niet onder alle omstandigheden precieze cijfers voor', zei hij.

Gelijke monniken, gelijke kappen
Dat gaat Europa echt niet zomaar doen. De starre houding van De Jager heeft de afgelopen maanden kwaad bloed gezet bij de Grieken, Spanjaarden, Portugezen en Italianen. Zij zullen 'gelijke monniken, gelijke kappen' eisen. Want waarom moet zij wel aan alle begrotingseisen voldoen en Nederland niet?

Minister De Jager heeft de ondankbare taak om al die plooien glad te strijken. Zeggen dat hij het niet zo bedoeld heeft. Dat hij Griekenland juist een heel fijn land vindt en uitleggen waarom de Nederlandse situatie heel anders is. Wellicht strijken die landen over hun hart, maar dat zullen ze pas doen als De Jager flink door de knieën is gegaan. De rollen zijn omgedraaid. De Jager zal nu zelf moeten bedelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden