Bedekte kritiek Ahtisaari op toekenning Nobelprijs

De voormalige Finse president Martti Ahtisaari, die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede aan zijn neus voorbij zag gaan, heeft in bedekte termen kritiek geleverd op de toekenning van de prestigieuze prijs aan de bankier Muhammad Yunus uit Bangladesh en de door hem opgerichte Grameen Bank....

ANP/AFP

‘Het is wellicht relevant om een speciale prijs voor ontwikkelingshulp in te stellen’, aldus de 69-jarige Ahtisaari. Daarmee lijkt hij zich aan te sluiten bij critici die menen dat bij het toekennen van de vredesprijs niet wordt gekeken of de winnaar aantoonbaar een bijdrage aan de vrede op de wereld heeft geleverd.

De econoom Yunus is de grondlegger van het zogeheten microkrediet, een kleine lening waarmee armen geholpen worden een eigen bestaan op te bouwen. Daarmee heeft hij volgens het comité bijgedragen aan de bevordering van democratie en mensenrechten.

Ahtisaari was vooraf de favoriet bij de bookmakers. Zijn kansen op de prijs werden bepaald door zijn succesvolle bemiddeling bij de vredesbesprekingen tussen de Indonesische regering en de separatistische rebellen op Atjeh, die vorig jaar werden bekroond met een akkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden