Bed en ontbijt in Grolloo

WIL THIJSSEN

Hij was ruim veertig jaar boer. Akkerbouw en veeteelt. Maar ineens was het genoeg, zegt Roelof Hagting aan de eettafel. 'Ik hou van zorgen. Ik ben opgegroeid met drie zussen en ik vind huishouden leuk. Wassen en strijken? Ik heb d'r geen hekel aan.'

Een man naar ons hart. Hagting geniet van zijn B&B in het Drentse Grolloo. Hij heeft zojuist voor zijn gasten een perfect ontbijt verzorgd, met verse broodjes, hardgekookte eieren, verschillende soorten beleg, versgeperst sinaasappelsap en een mix van stukken fruit, opgediend in een ouderwetse Engelse theekop.

We zitten in de loungeruimte waarvan de gasten onbeperkt gebruikt kunnen maken - een luxe. Het is er gezellig. Er staat een tv, een waterkoker voor voor koffie en thee, in de wijnglazen schenken we 's avonds onze zelf meegebrachte wijn, waarbij we de borrelnootjes soldaat maken die voor gasten klaarliggen.

Opvallend en stijlvol zijn de drie grote boomstammen die als stutbalken fungeren. Een vierde is bij de verbouwing verwijderd en voor brandhout aan een kennis weggegeven. Die schrok zich wild toen het hout in de kachel ontplofte: er bleek een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog in te zitten, toen boerderij Kalverhemsheugt was beschoten. Ex-boer Hagting laat het krantenknipsel zien waarin het verhaal is opgetekend.

Naast het krantenknipsel ligt, geplastificeerd, een schriftelijke uitleg van de naam Kalvershemheugt, 'want iedereen vraagt ernaar'. Een heugt, staat er, is een zandrug die na de laatste ijstijd is ontstaan. Hagtings opa bouwde deze boerderij erbovenop, naast een stuk weiland dat zo laag lag dat waterafvoer er niet mogelijk was. Zo'n weiland heette een hem. Opa Hagting weidde er zijn kalveren en doopte de boerderij Kalverhemsheugt.

Het B&B-gedeelte boven de voormalige koeienstal werd door Roelof gebouwd voor zijn kinderen, die inmiddels allemaal het ouderlijk huis hebben verlaten. Boven een luxueuze, halfronde vide-entree liggen drie eenvoudige maar comfortabele kamers, de loungeruimte waarin we ontbijten en een omvangrijke badkamer met regendouche, vloerverwarming en toilet.

Een openslaande deur vanuit de loungekamer leidt naar een balkon met uitzicht op vijf hectare jong bos dat Roelof zelf, met een landschapsarchitekt en subsidie voor landschapsverfraaiing van de overheid, heeft aangeplant. Een grote roofvogel vliegt over het jonge bos. Er hebben zich dassen genesteld, zegt Hagting. En reeën.

In de Kalverhemsheugt logeren geregeld werknemers van Shell, bezoekers van de TT in Assen en concertgangers van café De Amer in het nabijgelegen Amen, dat bekendstaat om zijn goeie artiesten, die overigens ook geregeld in de Kalverhemsheugt logeren, met band en al.

Al die logés krijgen standaard een kortingsbon voor restaurant Hofsteenge in Grolloo, tegenover het museum en borstbeeld van Harry Muskee, waar de Grolloër mosterdsoep voortreffelijk smaakt. Geen auto? Dan speelt Hagting voor taxichauffeur. We kunnen hem alleen maar gelijk geven: Roelof Hagting houdt van zorgen. Zeker waar het zijn gasten betreft.

B&B Kalverhemsheugt

Amerweg 69, 9444 TG Grolloo

Tel. 05925-01293

Vanaf 30 euro pp.

www.kalverhemsheugt.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden