Bed, bad en brood

De constatering dat Teeven de gunst van de kiezer niet wil verliezen en daar zijn asielbeleid vanaf laat hangen (Ten Eerste, 11 november) is juist. Dat zijn houding schrijnende situaties oplevert, interesseert hem nauwelijks.

Onder de afgewezen asielzoekers die nu op last van het Europees Comité voor Sociale Rechten van bed, bad en brood moeten worden voorzien, bevindt zich een groot aantal dat onder het buitenschuldcriterium valt. Het gaat om personen die wel wíllen terugkeren naar hun land van herkomst, maar niet terug kúnnen omdat de overheid aldaar niet wil meewerken aan terugkeer.

In de Vreemdelingenwet is vastgelegd dat deze groep asielzoekers aanspraak kan maken op een verblijfsvergunning. Teeven en zijn voorgangers hebben echter zelden een verblijfsvergunning afgegeven, met als resultaat dat nu een enorme groep uitgeprocedeerde asielzoekers is ontstaan die waarschijnlijk tot in lengte van dagen van bed, bad en brood moet worden voorzien.

Twee van onze studenten behoren tot de Banyamulenge. Deze Tutsi-stam woont in het grensgebied van Congo en Rwanda. De studenten kunnen niet terugkeren omdat geen van beide landen hen erkend. De IND negeert deze feiten. Zo af en toe worden onze studenten een paar maanden in vreemdelingenbewaring geplaatst. Meerdere malen heeft de IND vandaaruit met de studenten geleurd bij Afrikaanse ambassades in Brussel en Parijs.

Na zo'n vergeefse en kostbare rondreis worden de jongeren opnieuw in bewaring geplaatst, om daarna opnieuw onderdak te vinden in een vluchtkerk of vluchtgebouw.

Het is te hopen dat de plicht tot het verstrekken van bed, bad en brood Teeven zal aanzetten tot meer pragmatisch handelen. Nu het om forse uitgaven over langere perioden gaat, zou hij weleens kunnen gaan redeneren dat de staat beter af is als jongeren zoals de Banyamulenge-studenten een verblijfsvergunning krijgen. Dan kunnen ze integreren, werken en belasting betalen in plaats van eindeloos opgehokt en gevoederd te moeten worden. Dat argument is electoraal acceptabel voor de VVD en zélfs nog uit te leggen aan de PVV .

Cees van den Broek, Stichting VluchtelingKinderen, Driebergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden