Beckhams retraite & Sjuuls kuur

Top & Flop

Hoe een ex-voetballer zichzelf zoekt in de jungle en een hoofdredacteur veel kwijtraakt

TOP

David Beckham wil zichzelf vinden. Dat hij zichzelf kwijt was, wist u waarschijnlijk niet, maar het is zo en hij is met wat vrienden op motorfietsen in Brazilië op zoek gegaan naar zijn echte ik. De BBC vond het een goed idee en stuurde een filmploeg mee.


'Wáár ga je naartoe om jezelf te vinden?', vroeg zijn vrouw Victoria bezorgd. 'Waarom kun je jezelf niet thuis vinden?' Een goede vraag, maar David was vastberaden. Iedereen herkent hem in de westerse wereld. Om zichzelf écht tegen te komen, moest hij het onbegaanbare terrein van de Amazone in. Zonder planning en zonder stilist - een waar avontuur.


'Wat ga je met je haar doen?', vroeg Victoria, ditmaal mogelijk nog bezorgder. 'Weet je wel hoe vochtig het daar is?' Dat wist David. Hij zou een hoofddeksel dragen. Victoria stemde hiermee in. Dat deed ze zelf ook in landen met een vochtig klimaat.


En weg waren ze, Becks and the boys. Helemaal naar Rio, waar hij het slachtoffer van selfies werd, de favela's bezocht en een potje voetvolley speelde in de - verdacht goed getimede - ondergaande zon. In het oerwoud schrok hij van een felgekleurde kikker. Dit alles werd in beeld gebracht alsof het één lange videoclip was, een gelikte reclame voor het merk Beckham.


De uitvoering strookte nergens met de opzet. David wilde de ervaring van de gewone man, maar werd neergezet als superster op droomsafari. Zijn bandana en baardje maakten het plaatje af.


Uiteindelijk vond hij zichzelf diep in de bush bij de Yanomami-stam, aan wie hij uitlegde dat hij een voetballer was. Verdomd, hij was het bijna vergeten. Een voetballer met kikkerangst.

FLOP

Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf, is flink afgevallen. Daar kan hij aanstekelijk over vertellen en dat doet hij ook, in het juninummer van het tijdschrift Villamedia.


Dankzij de uitvoering van een 'gastric bypass' is hij bijna 70 kilo kwijtgeraakt. 'Ik heb nu een klein maagje, los van mijn bestaande maag, en het spijsverteringskanaal is omgelegd.'


Op de dag van het interview weegt hij 103 kilo. 'Als ik onder de 100 kilo zit, geef ik een barbecue.' Dat is opvallend, van die barbecue, want hij eet alleen nog maar yoghurt, een appeltje en een boterhammetje.' 'Vroeger at ik een T-bonesteak van 500 gram. Dat gaat niet meer. Ik kan moeilijk vlees wegkrijgen.'


Villamedia is een 'magazine over journalistiek' en voor een interview met de journalist Sjuul Paradijs was alle aanleiding. Het gaat beroerd met De Telegraaf. Onder zijn leiding moet de krant worden vernieuwd en, zoals alle kranten, worden klaargemaakt voor de overgang van print naar digitaal. Er zijn, kortom, in deze roerige tijden veel vragen te stellen aan de hoofdredacteur.


Ze worden ook gesteld, maar Paradijs geeft geen antwoorden. Hoe De Telegraaf omgaat met de dalende inkomsten? 'Daar ga ik niets over zeggen.'


Hoe de redactie de 'efficiencyslagen' is doorgekomen? 'Daar praat ik ook niet over.'


Iets over de oplage misschien? 'Daar ga ik niets over zeggen.'


De strategie dan? 'Ik ga niet over de strategie.'


De Telegraaf op tabloid? 'Daar zeg ik verder niets over.'


Zijn rol als hoofdredacteur? 'Daar ga ik niets over zeggen.'


Jammer. Maar gelukkig zijn we over zijn strijd tegen de kilo's weer helemaal bijgepraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.