Beat

Na afloop van de voorstelling vraagt een jongen waarom het stuk niet in het Nederlandse hier en nu is geplaatst....

Bart Deuss

Hoofdpersoon Eddie was in zijn jonge jaren een nerd die meer dan zijn klasgenootjes in de boeken zat. Om zijn isolement te doorbreken gooit de jongen het roer drastisch en effectief om. Eddie begeeft zich op straat en leert de opwindende kant van de kleine criminaliteit kennen. Dan komen de meisjes in beeld en in het bijzonder Sveta, de mooiste meid van het dorp.

Regisseur Bas Zuyderland ontwikkelde de afgelopen jaren een stijl waarin spel en vertelling op soepele manier hand in hand gaan. Hij laat de spelers veelal direct het publiek aanspreken. De vier acteurs van Beat wisselen elkaar af als verteller en schakelen behendig tussen korte, uitgespeelde fragmenten, betogen over de wendingen van het verhaal en persoonlijke statements van de personages. Deze vorm biedt regisseur en spelers een grote vrijheid en speelsheid.

Behalve dat de acteurs op aanstekelijke wijze de straatbende van Eddie neerzetten, ogen ze door deze aanpak ook als een kameraadschap van verhalenvertellers. Die met zeer basale theatrale middelen de zuippartij van Eddie en consorten oproepen. Al wodka drinkend uit plastic flessen waarvan wij weten dat er mineraalwater in zit. Vier stoelen op een kaal toneel, kleding die licht verwijst naar de jaren twintig waarin de oorspronkelijke vertelling zich afspeelt.

Eddie hoopt die avond zijn vlam Sveta mee naar een feestje te nemen, maar hij heeft geld nodig voor de entree. Hoezeer iedereen ook met wilde plannen komt, de avond vordert zonder oplossing maar met uiteraard steeds meer drank. In terugblikken rolt Eddie's hele prille jeugd voorbij en daardoor zien we hoe hij, ondanks al zijn stoere capriolen, toch de schuchtere dichter is gebleven die hij altijd al was. Terwijl zijn vrienden hem opstuwen in machistischeo dronkenmanspraat - er gaat vast geneukt worden! - krijgen we van Eddie zijn ware, uiteraard minder stoere verhaal te horen. De waarheid van Eddie rolt er dikwijls uit in rijmende zinnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden