Beatrix verwelkomt nieuwe landgenoten

DEN HAAG (ANP) - Koningin Beatrix en minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) hebben donderdag op de eerste landelijke naturalisatiedag nieuwe landgenoten verwelkomd. Na afloop van een feestelijke ceremonie in de Grote Kerk in Den Haag gingen ze persoonlijk met hen in gesprek.

Behalve in de hofstad waren er in vrijwel alle gemeenten die sinds 1 januari nieuwkomers hebben ontvangen soortgelijke bijeenkomsten.

Het kabinet heeft ervoor gekozen de landelijke naturalisatiedag op 24 augustus te houden, de dag waarop in 1815 de grondwet van kracht werd. Nieuwe Nederlanders waren nu nog niet verplicht om aan de ceremonie deel te nemen. Vanaf oktober is het dat wel en krijgen ze het naturalisatiebesluit, dat nodig is om een paspoort aan te vragen, pas tijdens de bijeenkomst uitgereikt.

Wilhelmus

Bij de ingang van de Haagse kerk lag een oranje loper. De koningin kreeg, zoals van tevoren met de genodigden was afgesproken, bij binnenkomst en vertrek een groot applaus. Tijdens de ceremonie werd gezamenlijk en staand het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gezongen, begeleid door een orgel en een mannenkoor. De ruim tweehonderd nieuwe Nederlanders kregen bij vertrek onder meer een vlag cadeau.

,,Het geeft een geweldig gevoel om hier zo bij elkaar te zijn, om hier gezamenlijk uw naturalisatie te vieren'', zei Verdonk in een toespraak. Ze hield haar gehoor voor dat de grondwet de basis vormt voor onze vrije, democratische samenleving. ,,Maar de echte basis, dat zijn wij, de mensen, de Nederlanders. Daar hoort u nu bij en ik heet u van harte welkom.''

De belangstelling voor de landelijke naturalisatiedag viel tegen, erkende ook Verdonk eerder deze week. Het is volgens haar gewoon nog even wennen. ,,Het begin is er en dat is heel belangrijk'', zei de bewindsvrouw, omringd door tientallen nieuwe landgenoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden