Beatrix straalt uit: stoor je niet aan mij

DEN HAAG - Nadat bekend was geworden hoe ernstig het is gesteld met de gezondheidstoestand van prins Johan Friso, sloegen de twijfels toe bij de organisatoren van tal van Oranje-evenementen, Koninginnedag voorop: is feestgedruis in aanwezigheid van koningin Beatrix nu nog wel gepast?


Maar de koningin zelf geeft sindsdien een niet mis te verstaan signaal: stoor je niet aan mij. Ze heeft haar werk hervat met volle kracht en laat de vrolijkheid niet aan zich voorbijgaan. Ook haar bezoek zaterdag aan schaatstempel Thialf, waar de WK afstanden wordt verreden, gaat gewoon door.


Haar werkschema is nauwelijks aan de omstandigheden aangepast. Nadat ze vandaag is teruggekeerd van het staatsbezoek aan Luxemburg, verricht ze tot Koninginnedag zeven openingen, ze is gastvrouw van het Turkse staatsbezoek en heeft nog een handvol andere activiteiten. Leek het een maand geleden nog bizar dat de koninklijke familie in ontspannen vrolijke sfeer op Koninginnedag zou koekhappen en deelnemen aan oud-Hollandse spelen, toch wordt ook daar gewoon op aangekoerst.


Afgelopen weekend waren de Oranjes actief bij de Nationale Vrijwilligersdag. Koningin Beatrix maakte hondenhokken schoon en verzorgde puppy's, de beelden doken op in de televisiejournaals. Ook haar aanwezigheid in Thialf, temidden van de feestende Oranjemassa, laat Nederland er vast aan wennen dat het werk doorgaat. Op 30 april hoeven er bij de voorgenomen feestelijkheden in Rhenen en Veenendaal geen gevoelens van ongemak te worden gevoeld. Beatrix heeft in een eerdere kersttoespraak gezegd dat verdriet in familiekring een plaats moet krijgen, dat het werk evengoed wordt voortgezet. Dat bleek ook uit haar onverstoorbare publieke handelen tijdens de ziekte van prins Claus.


Twee minieme concessies zijn er gedaan. Maandag 27 februari verving prins Willem-Alexander zijn moeder in Den Haag bij de zeventigste herdenking van de Slag in de Javazee. In Luxemburg werd het geplande gesprek met de pers geschrapt. Zo ontloopt Beatrix mogelijke vragen over de gezondheidstoestand van haar zoon.


Voor de schermen houdt de familie zich groot en gaat het werk door. Achter de schermen zijn de Oranjes in Oostenrijk ziedend geworden op de neurochirurg Kees Tulleken, die zogenaamd goed nieuws naar buiten bracht, terwijl de uiteindelijke diagnose uitermate slecht bleek. Dat hij de publiciteit zocht, kreeg een extra nare bijsmaak omdat Tulleken in het ziekenhuis had aangeboden de Oranjes van dienst te zijn. Dit werd beleefd afgewezen. Daarna trad hij in de openbaarheid.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden