Beatrix, Rutte en Pechtold op 'geheimzinnige' Bilderbergconferentie

Vaste gast koningin Beatrix, demissionair premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold zijn dit weekend aanwezig op de zestigste Bilderbergconferentie, dit keer in het Amerikaanse Chantilly. Het is een conferentie die altijd met veel mysterie omgeven is, en dat altijd wel zal blijven.

Michiel van der Geest
Prins Bernhard en prinses Beatrix begroeten in 1965 enkele deelnemers aan de conferentie op het vliegveld van Milaan Beeld
Prins Bernhard en prinses Beatrix begroeten in 1965 enkele deelnemers aan de conferentie op het vliegveld van Milaan

Ook dit weekend zullen vele hoge heren en dames uit de politiek, de royalty en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten en in informele setting de wereldproblematiek bespreken. Zo zijn daar bijvoorbeeld Google-topman Eric Schmidt, kroonprins Philippe van België, oud-minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Henry Kissinger, oud-wereldkampioen schaken en tegenwoordig activist Gary Kasparov, en ook publicist Paul Scheffer is aanwezig.

De Bilderberg-conferenties vinden sinds 1954 op regelmatige basis plaats. Ze zijn vernoemd naar het Bilderberg hotel, in Oosterbeek, waar mede op instigatie van prins Bernhard de eerste sessie was. Sindsdien worden de conferenties op wisselende locaties georganiseerd.

Koude Oorlog
Ze werden opgericht om in de Koude Oorlog de trans-Atlantische relaties te versterken. Die sterke relaties zijn, ondanks de val van het ijzeren gordijn, nog altijd hard nodig, menen de organisatoren. 'In de praktijk zijn er nu meer, niet minder, gezamenlijke problemen. Van handel tot banen, van monetair beleid tot investeringen, van ecologische uitdagingen tot de taak van het promoten van internationale veiligheid', aldus de Bilderberg-website.

Het idee is achter de conferenties is wel altijd hetzelfde geweest. Informele off-the-record-bijeenkomsten waar iedereen zijn of haar gedachten kan uitspreken over de problemen in de wereld. Er worden geen resoluties aangenomen, er wordt niet gestemd, er worden geen beleidsmaatregelen gepubliceerd. Deelnemers aan Bilderberg hebben zwijgplicht.

En juist daarin zit de geheimzinnigheid. Over wat de kopstukken uit de internationale elite bespreken, komt zelden iets naar buiten. En dat is voer voor de complottheoretici.

Wereldregering
De Bilderberg-conferenties zijn bijna synoniem geworden voor conferenties van de superklasse. Het zou een 'geheime wereldregering' zijn waar de échte besluiten genomen worden. De rest - democratie voorop - zou niet meer dan een toneelstukje zijn, op de jaarlijkse conferentie van de wereldelite wordt beslist welke kant de wereld op gaat; een oncontroleerbare schaduwmacht.

Ook Rutte en Pechtold zullen na afloop van deze conferentie dat beeld niet weten te ontkrachten. Wat teleurgesteld constateert SP-Kamerlid Harry van Bommel op zijn blog dat het 'vreemd' is 'dat we niet mogen weten wat de premier daar zegt. 'Op mijn eerdere Kamervragen over deze conferentie kreeg ik steeds een nietszeggend antwoord'. En dat, terwijl de reis en het verblijf door de belastingbetaler worden betaald', aldus Van Bommel.

Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de aanwezigheid van premier Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden